Senatorul Ioan Denes a sustinut o declaratie politica intitulata: Noul Cod Silvic - un element de siguranta nationala? Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Problema sigurantei nationale a incetat de mult timp sa mai fie doar o chestiune legata de inzestrarea armatei ori nivelul de pregatire al militarilor. Ea e una complexa, asortata cu complexitatea evolutiei socio-politice si geostrategice, implicit a obligatiilor la care ne-am angajat sa fim parte. Asta se vede la o prima privire. Exista insa nuante, particularitati de abordare a acestei sigurante la care nu se face referire decat atunci cand contextul o impune. Firesc, s-a vorbit de o necesitate a asigurarii sigurantei noastre energetice ori de cate ori au fost amenintari sau interese in acest sens pe piata energiei, de siguranta alimentara, de atatea si atatea alte expresii ale aceleiasi retete de securitate.
De la presa la lupta impotriva coruptiei ori insistenta de-acum pentru adoptarea pachetului de legi recunoscut sub genericul Big Brother, rand pe rand, multe au fost nominalizate ca fiind de maxima importanta pentru securitatea nationala.
Din pacate, zestrea resurselor naturale a fost prea putin invocata in aceasta reteta de securitate. Ea a aparut cel mai adesea ca un element comercial, de piata, la capitolul ceea ce ar mai fi de vandut. Sa nu fiu inteles gresit, nu ma opun mecanismelor economice sanatoase, ci doar sacrificarii interesului romanilor cu orice pret, cel mai adesea, in defavoarea romanilor.
Iata de ce pun si eu acum o intrebare:
- Oare nu e si adoptarea in Parlamentul Romaniei a Noului Cod Silvic o chestiune de siguranta nationala?
Tinand cont de situatia padurii romanesti si a intereselor care o agreseaza, raspunsul meu e:
- Fara indoiala ca da!.
Noul Cod Silvic a trecut la Senat si e in dezbatere spre a primi votul final la Camera Deputatilor. Asadar nu intru in detalii despre continutul acestuia fiindca Dumneavoastra v-ati acordat votul si va multumesc acelora care ati votat pentru adoptarea lui. Sunt totusi cateva avantaje ale acestui Nou Cod Silvic care trebuie reamintite:
1. Creeaza posibilitatea legala de a lua masuri impotriva monopolului pe piata lemnului
2. Asigura o valorificare superioara a masei lemnoase
3. Sprijina dezvoltarea rurala prin prelucrarea locala a masei lemnoase
4. Impune transparenta vanzarii si comercializarii lemnului, si, totodata, intarirea controlului pe intreg circuitul acestuia.
Precum se observa, toate avantaje din care padurea romaneasca are de castigat. Romanii deopotriva!
Se pare insa ca asta nu e pe placul tuturor. Se aude chiar ca un mare investitor pe piata lemnului romanesc s-ar fi manifestat in sensul care ar putea fi tradus astfel: Daca Noul Cod Silvic va trece, ne luam jucariile si plecam!”. Oare de ce-i sperie intr-atat faptul ca e vremea ca si romanii sa se trezeasca, sa-si sustina interesele. Or fi stiind ei!
Trag nadejde ca si colegii parlamentari, indiferent de spectrul politic caruia apartin, sa se trezeasca si sa dea votul de adoptare Noului Cod Silvic. Ar fi un act de luciditate si responsabilitate fata de poporul ai carui reprezentanti suntem.