Cristian Adomnitei a fost demis ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu din functia de ministru al educatiei si învatamântului.Potrivit purtatoarei de cuvânt a executivului, Camelia Spataru, premierul i-a propus presedintelui Autoritatii de Cercetare, Anton Anton, sa preia portofoliul educatiei. "Premierul mi-a facut aceasta propunere si am acceptat, desi nu sunt om politic, însa trebuie sa recunosc ca nu este un moment foarte comod. Ar fi vorba despre ocuparea functiei timp de doua-trei luni si nu se pot face prea multe. Nu se pune problema sa schimb lucruri în minister, ci doar sa fac sa functioneze aceasta institutie", a declarat Anton pentru Realitatea TV. 
Justificare Purtatoarea de cuvânt a guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca premierul Tariceanu a luat decizia demiterii lui Adomnitei pentru ca Ministerul Educatiei nu a sustinut "îndeajuns" punctul de vedere al guvernului, executivul nefiind de acord cu majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Mai mult, ministrul nu a sustinut nici punctul de vedere pe care Ministerul de Finante l-a trimis parlamentului atunci când proiectul de lege era discutat în comisiile parlamentare.Înca de la sfârsitul saptamânii trecute, Tariceanu a spus ca ministrul educatiei a facut o greseala când a votat pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% si ca ar fi trebuit sa fie consecvent cu discursul sustinut înainte de vot de la tribuna parlamentului, când a explicat ca majorarea nu este sustenabila. Înlocuirea lui Adomnitei constituie un avertisment si pentru secretarii de stat din Ministerul Educatiei care au gestionat defectuos relatia cu parlamentul, a avertizat premierul Tariceanu.Acesta a declarat luni ca va verifica si informatiile potrivit carora ministrul Adomnitei a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria nunta, precizând ca acesta va trebui sa suporte "consecintele politice" ale gestului sau.
Presedintele Basescu a semnat aseara decretul de revocare a lui Adomnitei si de numire a lui Anton la Ministerul Educatiei.