Cinci barci cu motor si o salupa pentru interventie rapida reprezinta "flota" de ambarcatiuni de serviciu care a fost cumparata si a intrat in dotarea personalului CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta. Aceste ambarcatiuni vor fi utilizate de angajatii ecluzelor de pe canalele navigabile pentru anumite interventii in zona respectivelor obiective, a aratat ieri Ovidiu Cupsa, directorul general al CN ACN. De asemenea, seful conducerii CN ACN a mai estimat ca pentru anul 2008 traficul pe canalele navigabile romanesti va spori, ajungand la 1.825 milioane de tone capacitate*km.
In prima luna a anului in curs, traficul pe canalele navigabile autohtone a fost afectat de iarna grea si mai ales de ceata persistenta care a redus foarte mult vizibilitatea, aspect ce a condus la restrictionarea navigatiei pe canale. "Din cele 31 de zile ale lunii ianuarie a.c. doar in 15 a fost posibila deschiderea pentru navigatie a canalelor", a afirmat Cupsa. Din acest motiv, traficul in ianuarie 2008 a fost de 1.351.249 tone capacitate, realizandu-se astfel doar 66,56% din tranzitul prognozat pentru acesta luna. Astfel, in cursul lunii ianuarie a.c. canalele navigabile au fost tranzitate de 875 de nave, efectuandu-se un numar de 413 ecluzari, cumulat pentru toate cele 4 ecluze, a specificat Ovidiu Cupsa. Pentru anul 2008 previziunile de trafic indica valoarea de 30 milioane de tone capacitate. Utilizand noul indicator- tone capacitate*km- care exprima mai realist traficul pe canale se estimeaza atingerea nivelului de 1.825 milioane tone capacitate*km, cifra ce reprezinta o crestere cu 12 procente fata de traficul inregistrat in anul anterior.

In 2008 va creste traficul de cereale si minereuri

Totodata, in cursul acestui an se estimeaza o crestere a traficului la cereale si minereuri, precum si acordarea de facilitati pentru o linie fluviala de containere pe relatia Constanta-Austria. Cu toate ca este mai ieftin transportul pe barje a containerelor, durata unei astfel de operatiuni este mult mai mare comparativ cu transportul rutier sau feroviar. Tot ieri, directorul general al CN Administratia Canalelor Navigabile a prezentat jurnalistilor constanteni noua "flota" de ambarcatiuni de serviciu care a intrat recent in dotarea companiei. Este vorba despre 5 barci cu motor si o salupa pentru interventie rapida, toate aceste ambractiuni fiind livrate de SPAT SA Galati la pretul de 95.306 lei fara TVA salupa si 14.304 lei fara TVA pentru o barca cu motor. Investitia totala pentru achizitia acestor ambarcatiuni se ridica la suma de 166.829 lei fara TVA (48.925 euro). Atat salupa, cat si barcile sunt confectionate din fibra de sticla si sunt dotate cu motoare performante, cel al salupei dezvoltand 115 CP. De altfel, salupa, care va fi folosita la diverse interventii pe canale (poluare etc.), poate transporta in mai putin de o ora 6 persoane catre orice punct de pe canale, gratie vitezei mari cu care aceasta se poate deplasa