Unele credite devin neperformante în timp, atât din cauza concurentei din piata, cât si a perfectionarii strategiilor de marketing bancar sau a politicii monetare a BNR. Solutia pentru a scapa de aceste credite care implica si costuri mult mai mari decât împrumuturile actuale din piata este refinantarea. Pâna nu demult, aceasta solutie avea un mare dezavantaj - renuntarea la vechea DAE presupunea costuri suplimentare ce constau în diverse comisioane, printre care si cel de rambursare anticipata pentru vechiul credit (un fel de compensatie impusa de banca pentru ca se expune riscului de a nu mai primi dobânda pentru banii rambursati anticipat), în valoare de pâna la 4% din suma rambursata. La acestea se adauga, evident, comisioanele de acordare, de risc, de administrare sau orice alt cost al noului credit, a caror valoare poate fi mai mica sau mai mare decât a celor initiale.  
Creditele cu dobânda variabila, fara comision de plata anticipata În urmatorii ani însa, comisionul de rambursare anticipata va disparea din costurile adiacente creditelor. „Potrivit unei directive europene adoptate la sfârsitul lunii ianuarie, românii care se hotarasc sa plateasca în avans datoria pe care o au fata de o institutie de credit nu vor mai putea fi penalizati. Exceptie fac cei care au luat un credit cu dobânda fixa“, noteaza www.creditimobiliar.ro, care precizeaza ca acestia din urma vor plati un comision ce nu va depasi însa 1% din suma rambursata în avans. Cei mai avantajati sunt cei care au credite imobiliare sau ipotecare, deoarece suma pe care o au de plata este mult mai mare. 
Doua banci comerciale au renuntat deja la comision Potrivit directivei, fiecare stat membru al UE, si implicit România, va trebui sa adopte cadrul normativ, necesar implementarii acesteia, în termen de doi ani de la data publicarii documentului în Jurnalul Oficial al UE, adica pâna la începutul lui 2010. Unele banci comerciale din România au pus însa în aplicare aceasta decizie înca de acum. Banca Transilvania si ING Bank nu aplica nici o penalizare pe tot parcursul creditului. Raiffeisen Bank nu percepe comision pentru plata în avans, în limita a 20% din soldul creditului. 
Unele unitati scad progresiv valoarea comisionului Exista si banci care aplica acest comision diferentiat, în functie de vechimea creditului. Potrivit www.finzoom.ro, pentru creditele imobiliare, în primii trei ani, Emporiki Bank percepe un comision de 2%. Ulterior, valoarea acestuia scade la 1%. La Piraeus Bank, în primii cinci ani, valoarea comisionului de rambursare anticipata este de 4%, si de 2% ulterior. La Volksbank, este de 3% pentru primii sapte ani, iar apoi devine 2%.  
Penalizari În sistem exista si o serie de banci care penalizeaza destul de sever rambursarea anticipata. Potrivit www.finzoom.ro, Banca Româneasca este una dintre ele - mentine un comision de rambursare anticipata de 4% pe toata perioada creditului. În plus, unele banci penalizeaza si refinantarea printr-o alta institutie financiara. Din aceasta categorie face parte Carpatica. Aici, pentru creditele refinantate de alta institutie financiara, comisionul de rambursare anticipata se majoreaza cu 1% fata de cel standard, de 3% din suma rambursata în avans.Înainte de a contracta un credit, nu trebuie luat în calcul numai comisionul de plata anticipata, ci costurile totale ale acestuia. Trebuie sa fiti atenti si la împrumuturile de refinantare. Pentru a face cea mai buna alegere, vedeti ofertele a cel putin cinci banci comerciale.