Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, Eugen Radulescu, nu da nici un fel de sperante posesorilor de carnete CEC de 5.000 de lei cu cistiguri in autoturisme, de dinainte de 1989, a caror valoare s-a depreciat in timp.

"Imi pare rau pentru posesorii de carnete CEC cu depuneri de 5.000 lei si cistiguri in autoturisme, dar acestia nu mai pot face nimic deoarece depunerile lor s-au devalorizat din cauza inflatiei, iar o banca nu poate fi facuta raspunzatoare pentru aceasta situatie. Legea bancara spune clar ca banca nu este responsabila pentru erodarea depunerilor din cauza inflatiei sau a deprecierii monedei", a declarat acesta.

In 1991, cind inflatia depasea 200%, cecurile de 5.000 de lei, la mare moda in rindul populatiei, au ramas doar cu valoarea simbolica, la fel ca si obligatiunile cu valori de 200 de lei, pe care CEC le emitea. Sistemul de tragere la sorti pentru cistigarea de autoturisme la carnetele de economisire de 5.000 lei a fost si el abandonat de CEC.

Dupa denominarea leului, in 2005, suma de 5.000 de lei inscrisa in carnetele de economii cu cistiguri in autoturisme a scazut la 50 de bani, in timp ce inainte de 1989 reprezenta aproximativ doua salarii medii pe economie.

Presedintele CEC considera totusi ca acest instrument traditional al bancii, carnetul de economii, nu va disparea curind deoarece exista inca in rindul deponentilor obisnuinta de a avea carnete CEC.