Adevarul: Antenele, fata cu dictatura (Autor: Sabin Orcan)
Interventia organelor statului in programul unei televiziuni nu poate fi decat 'un atentat la libertatea de exprimare'?
Doua schimbari neanuntate in programul Antenei 1 trebuie sa le fi dat in ultimele zile oarescari emotii telespectatorilor fideli ai canalului controlat de Dan Voiculescu & familia. Nu, n-a fost vorba despre vreun "breaking news" de la protestele cu repetitie din Piata, despre vreun "live" cu liderii USL, nici macar despre un caz de forta majora, precum caderea curentului electric, in urma evenimentelor meteo descrise prin inspirata sintagma "cod portocaliu". In fapt, cele doua sincope au fost provocate de doua institutii ale statului, tot "portocaliu" si el, condus de Traian Basescu.
Dupa cum se prea poate sa fi aflat deja, mai intai s-a intrerupt emisia, timp de zece minute, in seara zilei de vineri. Pe ecran era afisat un text in care se preciza ca postul a fost sanctionat de Consiliul National al Audiovizualului pentru imaginile cu fostul premier in fundul gol, imagini difuzate in emisiunea nocturna de chilotareala a lui Dan Capatos, intitulata sugestiv "Un show pacatos". Astfel, potrivit deciziei CNA, "Antena 1 a incalcat grav dreptul la viata privata, onoare si reputatie, precum si dreptul la propria imagine ale dlui Emil Boc".
A doua modificare a programului s-a petrecut duminica dupa-amiaza, cand obisnuitul concurs Super Bingo Metropolis a fost inlocuit printr-un film scos la repezeala din videoteca. Inlocuirea vine ca urmare a retragerii licentei organizatorilor jocului, de catre o comisie din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, din cauza datoriilor de peste un milion de euro cu care acestia figureaza la Fisc. Interesant este ca, potrivit presei "pupinbasiste", ca sa folosesc o expresie draga "tonomatelor", emisiunea lui Tociu si Palade a fost stopata abia in momentul in care sediul postului a fost luat cu asalt de inspectorii ANAF-ului si ai Garzii Financiare. Ba mai mult, acestia s-ar fi imbrancit, pare-se, cu badigarzii care vegheaza la buna desfasurare a emisiei.
Cum ar trebui sa interpretam cele doua episoade? In cheia in care teleastii dlui Voiculescu ne prezinta situatia din tara, interventia organelor statului in programul unei televiziuni nu poate fi decat "un atentat la libertatea de exprimare", "un nou abuz al regimului Basescu", "inca un pas pe calea dictaturii" etc. Si, de ce nu, o dovada in plus ca "dictatorul" pune pumnul in gura celor mai inversunati critici ai sai. Sigur, in aceasta logica nu incape niciun cuvant despre legile pe care atletii democratiei si ai deontologiei din Baneasa sunt acuzati ca le-ar fi incalcat. Ca, de, cand lupta-i pe viata si pe moarte, ce mai conteaza o mica ilegalitate pe ici, pe colo?

P.S. Il rugam pe celebrul analist si comic al ecranului Mircea Badea sa nu rateze ocazia de a face un rechizitoriu "dictatorului si slugilor sale" in urma intruziunii brutale in programul imaculat ca o floare al televiziunii-mama. Nu de alta, dar sa nu mai spuna cineva ca, in Antene, umorul nu merge mana-n mana cu obiectivitatea!
Sabin Orcan este redactor-sef editii locale ‘‘Adevarul‘‘