Aderarea la Uniunea Europeana si declararea Sibiului capitala culturala europeana ne-au adus in primele patru luni ale acestui an cu 20% mai multi turisti straini decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul vizitatorilor straini in Romania, inregistrati la punctele de frontiera, a fost in aprilie, de peste 535.000 de persoane, in crestere cu 20,1 % fata de aprilie 2006. Europenii au fost cei care s-au aratat cei mai interesati de tara noastra. Si asta pentru ca, majoritatea turistilor, adica aproape 95% provin din tarile europene.
Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu, ne-a declarat ca marirea numarului de turisti straini se va mentine pentru ca, odata cu aderarea, tara noastra a fost inclusa in circuitele turistice pentru zonele est-europene. Acesta ne-a mai spus ca vest-europenii abia acum incep sa descopere atractiile turistice ale Romaniei. Potrivit purtatorului de cuvant al ANAT, nu numai europenii sunt interesati de tara noastra.
"Vin turisti din Japonia, America pentru Transilvania si legenda lui Dracula si descopera astfel toata Romania prin circuitul turistic tematic". Delta Dunarii, litoralul romanesc, manastirile din Moldova sau Maramures reprezinta alte destinatii pentru care opteaza turistii straini. Numai in statiunile de pe Litoral sunt asteptati anul acesta peste 100.000 de turisti straini si alti 1,2 milioane de turisti romani.
Reprezentantii agentiilor de turism spun ca daca anul trecut a fost un an neprofitabil pentru turismul romanesc din cauza inundatiilor si a gripei aviare, anul acesta se anunta unul dintre cei mai buni ani.
Potrivit acelorasi date furnizate de INS, cea mai mare parte a celor care au innoptat in Romania in aprilie anul acesta, au preferat sa se cazeze in hoteluri si nu in pensiuni sau alte unitati de cazare.
"Sosirile in hoteluri detin in aprilie o pondere de 76% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare", potrivit INS. (A.S.)