Apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana isi pune din ce in ce mai mult amprenta asupra pietei imobiliare. Zvonurile din ultima perioada cu privire la o posibila crestere a preturilor la imobile dupa momentul 2007 au atras o crestere a cererii si o scadere a ofertei.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, potrivit noilor grile de impozitare a veniturilor obtinute din tranzactiile imobiliare, toti cei care vor vinde un imobil sau un teren vor plati impozit, in functie de anumite niveluri de impozitare. Astfel, s-ar crede ca in aceasta perioada oferta de imobile este mai mare decat cererea. Totusi, o posibila crestere a preturilor imobilelor dupa aderare pare sa fie un argument mult mai puternic cand vine vorba de decizia instrainarii unui imobil. Spre deosebire de alti ani, in care in aceasta perioada oferta era mult mai mare, se pare ca anul acesta piata imobiliara se comporta invers. "In anii precedenti, oferta era mult mai generoasa si cererea destul de slaba. In acest moment, toata lumea cauta sa cumpere - cererea e foarte mare, iar oferta e aproape inexistenta", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela.
"Multi cumpara tocmai in ideea ca dupa aderare vor creste preturile"
Apropiata aderare si perspectiva unei potentiale cresteri a valorii imobilelor ii determina pe multi craioveni sa se gandeasca serios la achizitia unui apartament. Specialistii apreciaza ca apropierea momentului ianuarie 2007 are in acest moment un cuvant greu de spus in luarea unei decizii. "Anul trecut, in aceasta perioada cererea nu era asa de mare. Probabil ca multi cumpara tocmai in ideea ca dupa aderare vor creste preturile la imobile", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. Acesta nu crede totusi ca la apartamentele din Craiova nu vor aparea cresteri spectaculoase de pret dupa integrarea Romaniei in UE. "Vor creste insa chiriile foarte mult. Se va dezvolta domeniul inchirierii in sistem hotelier, mai ales ca vor veni o multime de delegatii. Eu le-as recomanda celor cu bani sa investeasca in apartamente pe care ulterior sa le inchirieze, nu sa le vanda", a mai spus Radut.
Cresteri de pret de pana la 25%
Inainte de a se orienta catre achizitionarea unui apartament in aceasta perioada, craiovenii ar trebui sa stie ca in acest moment, potrivit specialistilor, preturile apartamentelor au crescut destul de mult. Daca pana acum, in toamna preturile cresteau in medie cu aproximativ 10%, anul acesta, cresterile au atins cote mai mari. "In ultima perioada, preturile au crescut cu 10-15%, si chiar au depasit acest prag", a spus Niculina Otovescu. Faptul ca procentul de crestere a depasit 15% este sustinut si de alti specialisti din piata. "In ultimele luni, preturile la imobile au crescut foarte mult, ajungand chiar la 20-25%", a afirmat Nicu Radut. Potrivit acestuia, cresterea a fost influentata si de faptul ca in aceasta perioada cererea a depasit cu mult oferta.