Aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana nu inseamna neaparat triplarea pretului la gaze. Cel putin asa a anuntat Delegatia Comisiei Europene in Romania, potrivit "Amos News". Totusi, pretul gazelor se va modifica.
Acelasi lucru ni l-a spus si Gabriel Sarbu, director Directia Preturi-Tarife-Reglementari comerciale, din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). El a explicat ca intr-adevar exista un program de aliniere a pretului la Uniunea Europeana, dar asta nu inseamna ca acesta se va majora de trei ori. "In acest an vor mai fi doua majorari, la 1 aprilie si la 1 iulie. Totusi, cumulate, nu vor depasi majorarea de 17% care s-a produs la 1 ianuarie. Astfel, majorarea in 2006 nu va depasi 30-34%", ne-a mai spus Sarbu. El a adaugat ca in 2007 "majorarile vor fi in descrestere". Adica nu vor fi mai mici de 30-34%, procent care reprezinta majorarea pe 2006. Mai trebuie spus ca, dupa ultima scumpire din ianuarie, romanii platesc in jur de 800 RON pe mia de metri cubi de gaze.
Dupa aderare, Romania va trebui sa respecte regulile comunitare de concurenta si sa posede caracteristicile unei economii de piata functionale. In aceste conditii, pretul gazului natural din productia interna va fi stabilit la un nivel care permite recuperarea integrala a tuturor costurilor de productie si ca resursele rare sa fie alocate celor mai eficiente utilizari.