Ziarul Financiar informeaza : Romania a dat UE 4,5 miliarde de euro si a luat inapoi 600 de milioane de euro
Boc a taiat salariile la Bucuresti, dar sponsorizeaza economiile Germaniei si Frantei pentru ca nu atrage fondurile europene, Romania a platit drept contributie obligatorie la bugetul Uniunii Europene de la integrare pana in prezent peste 4,5 mld. euro si a luat inapoi mai nimic.
Castigul bugetar din taierea salariilor cu 25% si majorarea TVA cu cinci procente este in buna parte inghitit, practic, de o contributie pe care administratia nu este capabila sa o echilibreze prin atragerea celor 20 mld. euro fonduri structurale (si alte peste 10 mld. euro pentru agricultura si dezvoltare rurala) pe care UE le-a pus deoparte pentru Romania. Ceea ce ar trebui sa fie un avantaj enorm pentru dezvoltare (apartenenta la UE) devine un handicap.
Guvernul a facut publica scrisoarea pe care presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso i-a trimis-o premierului Emil Boc in data de 23 iunie. Ce spune in esenta seful Executivului european: Romania a atras (definitiv) doar 3% din fondurile structurale ale Uniunii Europene - peste 19 mld. euro in exercitiul financiar 2007 - 2013 (cat intreg imprumutul de la FMI si UE) fata de datele raportate de oficialii romani care sustin ca rata de absorbtie este de 12%. Si, mai spune Barroso, Comisia este ingrijorata de aceasta situatie, in conditiile in care in anul precedent rata de abosorbtie a fost de 2%.
Din 20 de miliarde de euro (fonduri structurale si de coeziune) 3% inseamna 600 mil. euro in patru ani si jumatate in conditiile in care contributia Romaniei la bugetul UE sare de un miliard de euro anual (contributia este in medie de 1% din valoarea Produsului Intern Brut, la care se adauga taxele vamale si taxa pe zahar). Intre 2007 si 2009 Romania ii va plati, asadar, UE in jur de 9 mld. euro, dar ar fi urmat sa ia, in aceeasi perioada, peste 30 mld. euro. Iata ca ea a platit deja peste 4,5 mld. euro, 100% din contributia sa obligatorie, dar a luat inapoi doar 3% din fondurile puse la dispozitie.
In ce context trebuie judecata aceasta situatie? In acela ca dupa ce s-a imprumutat de la FMI si UE de 20 mld. euro, Romania a fost nevoita pe deasupra sa reduca salariile bugetarilor si sa majoreze TVA pentru a echilibra finantele publice. Investitiile au scazut si ele cu 10%, iar reversul a fost prabusirea consumului si prelungirea recesiunii.
Din TVA bugetul a obtinut in primele sase luni ale anului curent 4,6 mld. lei (peste 1 mld. euro) in plus fata de perioada similara a anului trecut si cam tot atati in ultimele sase luni ale lui 2010. Taierea salariilor buge¬tarilor a fost estimata de Guvern la 1,6 mld. euro/an.
Dar iata ca jumatate din acest plus se duce pe contri¬butia obligatorie la bugetul Uniunii fara compensatia care ar trebui sa o reprezinte atragerea fondurilor.
Situatia este dramatica pentru ca PIB-ul Romaniei de 122 mld. euro "sponsorizeaza" in 2010 economii de zeci de ori mai puternice decat cea a Germaniei (PIB in 2010 de 2.400 mld. euro), cea a Frantei (PIB in 2010 de 1.947 mld. euro) sau a Italiei (PIB in 2010 de 1.548 mld. euro).
Ingrosand tusul se poate spune ca Romania a taiat salariile profesorilor ca sa sustina marile economii ale Europei si asta in vreme ce un profesor castiga in Franta, in medie, 60 de euro pe ora, iar salariul mediu in Romania al unui cadru didactic este de 350-360 de euro lunar.
Iata ce-i spune Barroso lui Boc in scrisoarea citata din 23 iunie: "Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei de catre Romania a fondurilor structurale si de coeziune ce a atins doar 3%, o imbunatatire insignifianta fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara".
Oficial, sumele atrase de la UE ar fi de 12% din volumul total (2,4 mld. euro). Dar oficialii romani transmit datele despre stadiul absorbtiei luand in calcul si prefinantarile de 30% din valoarea unui proiect (bani de la UE si de la bugetul de stat). Or, din punctul de vedere al Comisiei lucrurile nu pot fi definitiv incheiate decat dupa ce sumele cheltuite sunt rambursate de Bruxelles - iar aici rata de rambursare este de 3%, ceea ce pentru o tara ca Romania nu este decat un dezastru.
Cine plateste pentru aceasta stare de fapt?
Incepand cu guvernul Popescu-Tariceanu (fondurile au inceput sa vina spre finele lui 2007) si terminand cu cel al lui Boc toti cei care s-au perindat pe la Palatul Victoria au sustinut ca atragerea fondurilor europene este prioritatea zero, dar nu au aratat in practica un entuziasm care sa le sustina declaratiile.
Presedintele Basescu a sustinut chiar ca ministrii care pana la 1 iulie curent nu au dovedit ca atrag fonduri vor fi schimbati. Dar declaratia a fost uitata si nu se asteapta nimic pana in toamna. Ministrul dezvoltarii Elena Udrea se lauda cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor pe Programul Operational Regional (POR) - 21% din programul de 3,7 mld. euro. Dar POR este in buna masura oprit de la finantare din cauza neregulilor in derularea contractelor.
Transporturile conduse de Anca Boagiu nu au absorbit decat cateva zeci de milioane (2%) din pro¬gramul de 4,5 mld. euro, in vreme ce ministrul mediului Laszlo Borbely, care gestioneaza un program de 4,5 mld. euro, se afla in centrul unui scandal legat de un presupus trafic de influenta in care ar fi implicat. Viitorul minister al fondurilor europene va fi pus pe picioare abia la toamna, cand ne apropiem deja de data in care Romania va aniversa cinci ani de la aderare, fara insa ca aceasta sa-i fi adus asteptata explozie a dezvoltarii.