Toate tarile din Europa Centrala si de Est au profitat de aderarea la Uniunea Europeana, este de parere Peter Havlik, de la Institutul pentru Studiul Comparativ al Economiei Internationale, cu sediul la Viena, citat de Deutsche Welle si preluat de EurActiv. Rezultatele sunt foarte bune, dar in unele tari se observa deja riscul unei supraincalziri a economiei, apreciaza analistul.
In perioada 2004-2006, produsul intern brut al noilor state membre a crescut in medie cu 5,3% anual. De asemenea, avansul exporturilor s-a dublat pentru aceste tari de la aderare. Toate acestea au contribuit la reducerea somajului.
Pentru Romania si Bulgaria, analistii vienezi apreciaza ca "din aceasta regiune vin de doi ani incoace preponderent vesti bune. Cresterea economica s-a stabilizat, nu este asa de mare ca in celelalte tari din regiune, deja membre ale Uniunii, dar se situeaza oricum intre 3 si 5 procente pe an. Este de remarcat si o stabilitate politica in zona. Aceasta stimuleaza increderea investitorilor straini in aceste tari, care devin tot mai interesante pentru companiile straine. Suntem, pe buna dreptate, increzatori in viitorul economic al acestor tari", conchid analistii austrieci.