Fondurile sunt disponibile incepand cu 1 ianuarie 2007. Se estimeaza ca fiecare unitate va putea accesa proiecte cu valori cuprinse intre 200.000 si 25 de milioane de euro. Pe componenta infrastructura, Oltenia are alocate 540 de milioane de euro.
41 de institutii medicale din Oltenia vor putea beneficia de fonduri structurale pentru modernizari incepand cu 1 ianuarie 2007, a anuntat ieri Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, institutia prin care se deruleaza fondurile UE. Lista ambulatoriilor de specialitate pre-selectate care pot depune proiecte pentru finantare a fost stabilita de Ministerul Sanatatii si cuprinde 16 unitati doljene, dintre care 11 in Craiova. Printre acestea se numara ambulatoriile de specialitate ale Centrului de Cardiologie Craiova, Spitalul Municipal "Filantropia", Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes", Spitalul de Urgenta, dar si cele ale Spitalelor din Dabuleni, Calafat, Bailesti, Segarcea si Filiasi. La acestea se adauga si fonduri pentru infiintarea a opt SMURD-uri moderne, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare din tara. Directorul ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, a precizat: "Se estimeaza ca valoarea proiectelor destinate acestor institutii ar putea fi cuprinsa intre 200.000 si 25 de milioane de euro. Contributia autoritatilor publice locale ar fi de 3-5%. Trebuie insa sa facem o simulare in legatura cu aceste proiecte, pentru a vedea daca administratiile locale se incadreaza in limita maxima admisa de lege pentru indatorarea bugetara. Pentru a putea suporta cofinantarile, majoritatea primariilor trebuie sa apeleze la credite bancare".
Trainingurile pentru accesarea fondurilor structurale UE vor incepe din aceasta luna, avand in vedere ca se prevede definitivarea criteriilor de selectie pana in luna octombrie a acestui an. Pentru perioada 2007-2013, Romania a negociat cu UE alocarea de fonduri structurale in valoare totala de circa 31 de miliarde de euro, din care 3,275 miliarde sunt destinate Programului Operational Sectorial (POS). Acesta vizeaza imbunatatirea infrastructurii, consolidarea mediului de afaceri, dezvoltarea turismului si regenerarea urbana durabila. In cadrul POS, Regiunea Sud-Vest Oltenia are alocate 540 de milioane de euro. Cea mai mare parte a fondurilor, 248 de milioane de euro, sunt destinate imbunatatirii infrastructurii regionale si locale. Modernizarea infrastructurii de sanatate este una dintre componentele prioritare ale primei componente de finantare.