Mult trambitata listare a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea loc, conform spuselor presedintelui Consiliului de Supraveghere, Alexandru Paunescu (foto), in septembrie anul acesta, sau chiar mai devreme. Listarea, precum si obtinerea autorizatiei de functionare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) depind insa de clarificarea legislativa a Fondului.
Din cauza ca parlamentarii sunt in vacanta, aprobarea modificarilor propuse de Consiliul de Supraveghere al Fondului se va face printr-o ordonanta de guvern. Totusi, aceasta se pu-tea realiza si printr-o sesiune extraordinara a Parlamentului. Dar pentru ca "autoritatile doresc solutionarea cat mai rapida a problemelor legislative", s-a recurs la aprobarea Executivului, sustine seful FP. Voci din Opozitie declara insa ca aceasta aprobare este ilegala. Spre exemplu, un lider al PSD, citat de Mediafax, afirma ca este "cel putin stranie ideea Guvernului de a emite o ordonanta de urgenta pentru listarea pe Bursa a acestui Fond, stiind foarte bine ca aceasta masura (...) incalca flagrant Constitutia".
Un alt parlamentar in dezacord cu ordonantele de urgenta este si Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor. Aceasta sustinea recent ca nu mai avem nevoie de exceptii, de ordonante de urgenta si ca statul nu ar trebui sa mai intervina in activitatea societatilor private.

Fara prag de detinere

In ceea ce priveste pragul de 1%, valabil in cazul societatilor de investitii financiare, presedintele FP a declarat pentru NewsIn ca nu va exista si in cazul institutiei pe care o administreza. Reamintim ca presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, declara ca ambele entitati sunt fonduri inchise de investiti si ca ar trebui sa li se aplice aceeasi lege. Acesta atragea atentia ca, fara un astfel de prag, FP ar putea cadea in mana unei singure persoane. Reprezentanti ai presei sustineau ca deja se vand titluri de despagubire la preturi subevaluate, pe piata "alba", la notariate. In replica, presedintele FP a spus ca aceste titluri se pot transfera, din punct de vedere legal, doar prin succesiune. Iar pentru ca aceste tipuri de vanzari sa nu se repete, Paunescu a dat asigurari ca se lucreaza la un proiect prin care se vor preveni actiunile de acest gen.

"FP nu este functional"

Pe baza a trei decizii succesive, luate de Curtea Europeana a Dreptului Omului (CEDO), un oficial al Opozitiei a afirmat ca incercarea Guvernului Romaniei de a constitui Fondul Proprietatea nu reprezinta o garantie pentru despagubirea fostilor proprietari. Mai mult, instanta europeana a stabilit ca aceasta institutie pe care Guvernul de la Bucuresti incearca cu tot dinadinsul sa o puna in miscare nu este functionala, adauga reprezentantul Opozitiei. Cu toate acestea, presedintele FP estimeaza ca se vor inregistra peste 850.000 de cereri de despagubire, iar dintre acestea, doar pentru 200.000 se vor acorda actiuni FP. ßi asta pentru ca celorlalti li se vor retroceda bunurile. La momentul de fata, in schimb, Fondul are doar 97 de actionari, care nu acopera nici macar 1% din capitalul social al organismului de plasament.