Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si ai lui Max Ausnit, doi dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei interbelice, cer sub forma de despagubire pentru averile confiscate de regimul comunist actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de aproape 400 de milioane de dolari, potrivit Mediafax.
Cele mai mari cereri de despagubire inaintate de urmasii lui Malaxa vizeaza fosta intreprindere Nicolae Malaxa SAR (n.r. - du-pa nationalizare Uzinele 23 August, in prezent Faur SA), cu o valoare estimata de 194,6 milioane de dolari, si fostele Uzine de Tuburi si Otelarii (n.r. - actuala Republica), cu valoare de 87,9 milioane de dolari. De asemenea, mostenitorii lui Ausnit cer, printre altele, titluri de despagubire de 57,2 milioane de dolari in contul societatilor Titan Nadrag Calan, de 24,18 milioane de dolari pentru Uzine si Domenii Resita (actualul Combinat Siderurgic de la Resita) si de 0,74 milioane de dolari pentru fostele Magazine Unite de Ferarie.
Niciunul dintre acestia nu a primit pana in prezent titlurile de despagubire.
Mai trebuie spus ca, pana acum, 19 companii din domeniul financiar si investitional sunt interesate sa preia administrarea Fondului Proprietatea. (D.E.)