Locurile de munca ale angajatilor BCR nu sint sigure, iar numele bancii ar putea fi schimbat dupa trei ani, noua sigla urmind a fi cea a noului actionar majoritar. Totodata, actionarii minoritari ai BCR, respectiv Societatile de Investitii Financiare (SIF) nu vor avea drept de veto, cu mici exceptii. Acestea sint doar citeva dintre prevederile mentionate in acordul de preluare a pachetului majoritar al BCR de catre Erste Bank. Aceste prevederi denota in mare parte faptul ca noul proprietar al celei mai mari banci din Romania are intentii serioase. In acelasi timp, actiunile BCR vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani de zile, iar vinzatorii vor primi dividendele pe 2005 si cele pe 2006 direct poportional cu durata detinerii. Garantiile acordate Erste Bank de statul roman referitoare la intregul pachet de 61,88% cumparat sint limitate la maximum 30% din pretul platit, iar conform aceluiasi acord de preluare, compensatiile pentru datoriile Bancorex, care a fost preluata de BCR in 1999, sint specificate separat, acestea neputind depasi alte 30% din pretul platit.

Comitet Consultatitv de Tranzitie

Noul proprietar al BCR a infiintat un Comitet Consultativ de Tranzitie, care este alcatuit din zece membri si, incepind de ieri, are acces total la informatia interna si externa a bancii romane. Consiliul de Supraveghere al BCR va fi format din cinci membri numiti de banca austriaca Erste si doi ce urmeaza sa fie desemnati de cele cinci SIF-uri, atit timp cit acestea detin, cumulat, cel putin 20% din BCR. In acest moment, cele cinci societati de investitii financiare controleaza 30,11% din capitalul social al BCR, iar angajatii bancii mai detin alte 8%.

Ratingurile BCR cresc

Primele efecte dupa privatizarea BCR nu s-au lasat asteptate, agentiile internationale majorind ratingurile bancii romanesti, in timp ce calificativele Erste Bank au fost mentinute. Astfel, saptamina trecuta, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a majorat ratingul de creditare pe termen lung al BCR cu trei trepte, de la "BB minus" la "BBB minus", cu perspectiva stabila. In acelasi timp, ratingul obligatiunilor in valoare de 500 de milioane de euro, cu maturitate in 2008, a fost imbunatatit de la "BB minus" la "BBB plus". imbunatatirea calificativului reflecta finalizarea cu succes a licitatiei de privatizare a BCR. "Ratingul reflecta punctul de vedere al S&P potrivit caruia Erste Bank este un actionar strategic pentru BCR, care va consolida pozitia de lider a bancii pe piata financiara romaneasca. Evolutia viitoare a ratingului va depinde de nivelul de sprijin financiar si operational acordat BCR de catre noul actionar pe termen mediu, precum si de implicatiile restructurarii asupra profilului de risc al bancii si a performantelor financiare", a declarat Irina Penkina, analist la Standard & Poor's.