Adevarul informeaza : Acord la Bruxelles, contre la Bucuresti
Traian Basescu vrea ca prevederile acordului de la Bruxelles sa fie introduse in Constitutie, in timp ce liderii USL sustin ca este suficienta o lege speciala.
Romania se pregateste pentru o noua confruntare Putere-Opozitie. Presedintele doreste ca prevederile ce decurg din Acordul de guvernanta fiscala - deficit structural de 0,5 la suta si datorie publica de cel mult 60% din PIB - sa fie inscrise in Constitutie. Opozitia afirma ca este suficienta o lege speciala, votata cu doua treimi din numarul parlamentarilor. "Probabil ca s-au sfatuit cu aceiasi juristi care au spus ca Geoana poate ramane presedintele Senatului", a comentat sarcastic presedintele Basescu la conferinta de presa pe care a sustinut-o ieri. Traian Basescu a anuntat pentru miercuri o runda de consultari cu partidele, pe tema modificarii Constitutiei.
Presedintele Basescu a spus ca a informat Comisia Europeana ca Romania va participa la Acordul de integrare fiscal si ca, pentru aceasta, Parlamentul are obligatia de a introduce parametrii bugetari in Constitutie, pana la sfarsitul anului 2012. "Ca sef de stat nu puteam avea alta pozitie, intelegand care erau riscurile. Daca Parlamentul refuza, este problema Parlamentului", a spus Traian Basescu.
El a spus ca articolul 148 din Constitutie, invocat de opozitie, se refera numai la Tratatele UE, si nu la acorduri interguvernamentale, care nu pot fi ratificate cu doua treimi din voturi, ci doar prin proceduri ordonare. "Si chiar daca este ratificat cu 100%, el ramane tot un act guvernamental care poate fi modificat cu o majoritate de jumatate plus unu. Problema este nu cum il treci, ci cum il modifici" a precizat seful statului.
El a spus ca Uniunea Europeana va adopta o politica de reducere a indatorarii, ceea ce va presupune scaderi drastic de cheltuieli publice, inghetari de salarii si pensii, ba chiar reduceri ale acestora. Potrivit Acordului de guvernanta fiscala, statele membre vor trimite bugetele spre avizare Comisiei Europene, inainte de a le adopta in parlamentele nationale. Statele in pericol de deficit excesiv sau cu deficit excesiv vor intra sub monitorizare permanenta. Derapajele bugetare vor fi urmate de sanctiuni, regimul acestora urmand a fi stabilit.
"Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare santier, un santier care se reconstruieste institutional. Uniunea Europeana devine o uniune monetara, fiscala si economica", a afirmat Traian Basescu.

Opozitia ar introduce deficitul prin lege

Afirmatiile lui Traian Basescu au venit dupa ce liderul PSD Victor Ponta sustinuse ca impunerea unui deficit maximal se poate face printr-o lege speciala si nu ar fi nevoie de modificarea Constitutiei. In sprijinul afirmatiilor sale, Ponta a invocat articolul 148 din Constitutie, care prevede ca aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.
Liderul PSD a criticat faptul ca presedintele Traian Basescu "a semnat", la Bruxelles, tratatul de guvernanta fiscala fara a avea un mandat in acest sens. Ponta a adaugat ca USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles si a prezentat un plan al Uniunii, in cinci pasi. Primul vizeaza infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celor mai rapide solutii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles si de reducere a deficitelor. Al doilea pas ar fi votarea legii speciale privind deficitul maximal.
Un al treilea pas propus de USL este formarea unui guvern de tehnocrati care sa implementeze masurile anticriza, inclusiv a celor legate de deficitul bugetar si care sa pregateasca si alegeri anticipate. Al patrulea pas propus de USL este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, si abia al cincilea, modificarea Constitutiei de catre Parlamentul nou ales.

Cat ne imprumutam anul viitor

Traian Basescu a afirmat ca tara noastra va imprmuta 16 miliarde de euro in 2012 pentru a acoperi datoriile si deficitul. "Atat UE, cat si FMI nu au nimic impotriva daca in executia bugetara ajungeam la 2,4%. Subliniez ca diferenta dintre 1,9% si 2,4% trebuie s-o imprumutam. Si asa trebuie sa imprumutam 13,5 miliarde euro pentru a rostogoli datoriile ulterioare. Un deficit de 1,9% mai inseamna 2,5 miliarde euro imprumut. Romania trebuie sa se imprumute 16 miliarde de euro anul viitor. Vorbim de datoriile pe termen scurt care au fost rostogolite din 2008 incoace", a comentat Traian Basescu.