Dupa cum se stie, accizele au una dintre cele mai consistente ponderi in veniturile bugetului consolidat al statului. Unul dintre cele mai interesante aspecte create de modificarile Codului fiscal se refera la plata accizelor pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat-membru, achizitionate de persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate de ele insele in Romania, aspect des
intalnit dupa aderarea Romaniei la UE.
Codul fiscal prevede ca in acest caz accizele se datoreaza in statul-membru in care produsele au fost achizitionate. Totusi, trebuie facuta delimitarea daca respectivele produse achizitionate de persoane fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale sau personale. Delimitarea este facuta de cantitatea cumparata. Astfel, normele metodologice prevad, pe langa alte conditii, si cantitati maximale peste care se considera de facto ca respectivele produse sunt destinate comertului, iar cetateanul in cauza va trebui sa plateasca accize. Practic, se considera achizitii pentru uz propriu produsele cumparate si transportate de persoane fizice daca nu depasesc limitele precizate in continuare: A. Tutunuri prelucrate: tigarete - 800 de bucati; tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata) - 400 de bucati; tigari de foi - 200 de bucati; tutun de fumat - 1 kg; B. Bauturi alcoolice: bauturi spirtoase - 10 litri; produse intermediare - 20 de litri; vinuri si bauturi fermentate - 90 de litri; bere - 10 litri. Garantiile executate sunt reconstituite in 30 de zile.
Garantiile constituite de antrepozitarii autorizati
Un alt aspect tratat pe larg in Normele de aplicare a Codului fiscal este cel al garantiilor care trebuie constituite de antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati sau neinregistrati si reprezentantul fiscal al unor operatori straini. Toti cei precizati au obligatia depunerii la autoritatea fiscala competenta a unor garantii, care sa compenseze posibila neplata a accizelor care pot deveni exigibile, potrivit legii. Practic, valoarea garantiei va fi analizata periodic, pentru a reflecta orice schimbare in volumul afacerii sau in nivelul de accize datorat si poate fi sub forma de depozit in numerar si/sau garantii reale. Intre cele doua tipuri de garantii exista diferente semnificative, care se regasesc in Norme. Mentionam ca in cazul garantiilor executate, neconstituirea unei noi garantii in termen de 30 de zile la nivelul prevazut in prezentele norme atrage dupa sine interzicerea derularii operatiunilor cu produse accizabile in regim suspensiv.
Valoarea garantiei se calculeaza ca o cota procentuala raportata la o cantitate de produse si in functie de tipul de operator. In cadrul de fata vom prezenta doar cateva situatii, restul regasindu-se in Norme. Astfel, un antrepozitar autorizat pentru productie, transformare si/sau depozitare de produse accizabile are obligatia de a depune o garantie corespunzatoare unei cote de 6% din suma accizelor aferente mediei iesirilor anuale de produse accizabile din antrepozitul fiscal, in ultimii trei ani calendaristici, in timp ce un operator inregistrat va avea o garantie in acelasi cuantum, dar din suma totala a accizelor aferente produselor achizitionate in anul anterior. Pentru semestrul I al anului 2007, structura accizei la tigarete este 16,28 euro/1.000 de tigarete + 29% aplicat la pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat. In vederea determinarii accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati si importatorii autorizati de astfel de produse sunt obligati sa prezinte, lunar, odata cu situatia utilizarii marcajelor, situatia livrarilor de tigarete efectuate in luna de raportare. Aceasta situatie va cuprinde informatii referitoare la cantitatile livrate in luna de raportare, exprimate in 1.000 de bucati tigarete, aferente fiecarei categorii de pret practicate.