În 2009, combustibilul, cafeaua, tigarile, bauturile alcoolice, energia electrica si altele vor fi din start mai scumpe. Acciza pe care o vom plati la aceste produse va creste, pentru ca a crescut cotatia euro în raport cu leul.
Acciza pe anul 2009 la toate produsele la care se percepe aceasta taxa va fi mai mare decât anul acesta, pentru ca se va raporta la cursul de schimb oficial leu-euro din 1 octombrie 2008. Daca pe anul în curs s-a aplicat un curs de schimb în favoarea leului, de 3,3565 lei pentru un euro, stabilit la 1 octombrie 2007, acum euro a crescut, fiind cotat pe 1 octombrie de catre BNR la 3,7348 lei. Cresterea pentru acciza pe 2009 este de 0,3783 lei pentru un euro, fata de cursul valabil anul acesta. Acciza se va calcula la un curs usor apropiat de cel al BNR, dar stabilit de Banca Centrala Europeana si publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, afirma conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Astfel ca vor avea accize mai mari combustibilii, energia electrica, tigarile, cafeaua, bauturile alcoolice. Preturile acestor produse, folosite de aproape toata lumea, vor creste de la anul, deci se vor scumpi în lant majoritatea produselor si serviciilor. Mai sunt si alte produse supuse accizarii, considerate de lux, dar care nu afecteaza întreaga populatie: blanurile, bijuteriile, cristalele, armele, iahturile etc. Efectul va fi asupra întregii economii, iar daca populatia nu mai agreeaza scumpirile, de data aceasta, statul jubileaza, pentru ca asa va scoate mai multi bani de la contribuabili. "Acciza calculata la acest curs din 1 octombrie va fi mai mare si se va reflecta în pretul produselor supuse accizarii. Vor creste preturile si la combustibili, si la energie, si la altele. De asemenea, din accize mai mari se vor colecta mai multi bani catre bugetul de stat", a precizat Mihai Antonescu, directorul general al DGFP Dolj. Anul 2008 este primul în care acciza se calculeaza dupa cursul stabilit de Banca Centrala Europeana, usor diferit de cel al Bancii Nationale a României, valabil pentru data de 1 octombrie.

Pretul benzinei urca

Cresterea accizei la combustibili va avea efecte în toata economia. Dupa cum se cunoaste deja, atunci când se scumpesc benzina si motorina, cresc cheltuielile cu transportul marfurilor. Aceste cheltuieli sunt incluse în pretul final al produselor transportate si de aici apare "lantul slabiciunilor", adica se scumpesc toate produsele. Potrivit www.e-transport.ro/accize, de la 1 ianuarie 2009, acciza la 1.000 de litri de benzina fara plumb va creste de la 327,29 euro, cât este în prezent, la 335,72 euro, deci o majorare cu 14,25%. Preturile exprimate în moneda nationala se traduc astfel: acciza platita la benzina creste de la 1,09 lei pe fiecare litru de benzina cumparat de la pompa la 1,25 lei în 2009. Din start, litrul de benzina se va scumpi cu 0,16 lei. Daca pretul petrolului se va majora pe plan international, pe lânga cresterea accizei, am putea asista si la scumpirea propriu-zisa a combustibilului. De asemenea, tona de motorina va avea la anul o acciza de 283,92 euro, fata de numai 274, 62 euro pe tona în 2008.

Curentul, tot mai scump

Energia electrica nu lipseste din majoritatea gospodariilor. Purtatoare de acciza, energia electrica va salta tariful pe kw/h. Acciza pentru electricitate destinata consumatorilor casnici creste de la 0,68 euro pe Mw/h, cât este pe anul în curs, la 0,84 euro pe Mw/h. Pe lânga aceste produse folosite de tot poporul, majorari de preturi apar si la altele, considerate tot de lux: tigari, cafea, alcool.

Tigarile, un lux

Cele mai afectate de scumpiri vor fi tigarile (din marcile cele mai vândute), ale caror preturi urca începând chiar cu saptamâna viitoare, cu 4,5%. Ceea ce înseamna 0,3 lei în plus pentru fiecare pachet de Kent sau Marlboro. De la 1 ianuarie 2009, se adauga si acciza la tigari, care ar putea creste cu 30%, de la 50 de euro la mia de tigarete, cât este pentru anul în curs. Potrivit normelor Uniunii Europene, acciza la tigari trebuie sa ajunga la 74 de euro la 1.000 de bucati în anul 2010. Astfel, preturile tigarilor din România vor fi aliniate celor din UE.