Dupa intrarea in comunitate, romanii vor trebuie sa plateasca accize la pacura, la electricitate si la gaze naturale comparabile cu cele ale europenilor, chiar daca salariile nu vor fi la acelasi nivel. Pentru aceste produse nu platim, in prezent, nici un fel de accize. De la 1 iulie 200 insa, aceste accize vor trebui sa fie introduse in premiera in sistemul de impozitare romanesc si aplicate treptat.
In urma cu un an, Uniunea Europeana a stabilit un nivel minim al acestor accize prin Directiva 2003/96/CE referitoare la impozitarea produselor energetice si a electricitatii. Cu titlu de perioada de gratie primita, am primit termen 31 decembrie 2006 pentru introducerea platii accizelor la pacura si la gaz petrolier lichefiat. Mai mult, acciza la electricitate va fi resimtita de romani de-abia dupa 2010, intrucat Romania a obtinut o derogare de 3 ani de la data integrarii. Astfel, nivelul minim al accizei platite de consumatorul casnic roman pentru curentul electric va fi in 2010 de 1 euro pe megawatt-ora, in timp ce firmele vor plati jumatate, respectiv 0,5 euro pe megawatt-ora. Referitor la accizarea gazelor naturale folosite ca si carburant auto, tara noastra a obtinut o perioada de tranzit de 3 ani, urmand ca acciza, a carei valoare a fost stabilita la 2,6 euro/gigajoule, sa fie platita tot din 2010.
Mai departe, de aceasta data din 2007, pentru gazele naturale consumate de populatie pretul accizei va fi de 0,3 euro/gigajoule, in vreme ce firmele vor plati de doua ori mai putin, respectiv 0,15 euro/gigajoule. Pentru cei ale caror masini consuma gaz petrolier lichefiat (GPL) acciza va trebui platita de la 1 ianuarie 2007 si va fi de 125 euro/1.000 kilograme. Pentru pacura, acciza platita de romani in 2010 va fi de 15 euro/1.000 kilograme.
Trebuie spus ca, in urma negocierilor cu UE, Romania s-a angajat sa elimine gradual unele scutiri de accize si sa se alinieze acquisului comunitar.