Romania ii va cere Uniunii Europene sa o pasuiasca in privinta cresterii accizelor la bauturi alcoolice si in special la bere, potrivit unui comunicat al MIE. Aceasta pentru ca in 2008 accizele trebuiau sa se majoreze cu 31%, conform Directivei europene privind armonizarea accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice.
Pe de alta parte, taxa pe viciu, introdusa in acest an, a determinat o crestere a accizelor de peste 36%, mai mare decat cea de 31% stabilita cu UE pentru 2008, arata Radu Morariu, vicepresedintele patronatului industriei alcoolului si a bauturilor alcoolice, GARANT. Asadar, atat cererea de pasuire din partea Romaniei, cat si o noua majorare a acestor taxe nu isi au rostul, mai spune Radu Morariu.
Nivelul actual al accizelor la bauturile alcoolice este deja peste cel care ar fi trebuit sa fie in 2008. Spre exemplu, la alcoolul etilic, acciza a crescut de la 550 la 750 de euro pe hectolitru, odata cu introducerea taxei pe viciu, afirma vicepresedintele GARANT.
Masura de scumpire a accizelor vizeaza si alte bauturi, ca berea si produsele intermediare. Din acelasi comunicat reiese ca nivelul actual al accizelor la bere sunt de 0,74 euro pe hectolitru, iar pentru producatorii independenti care produc mai putin de 200.000 de hectolitri, acciza este 0,43 euro pe hectolitru. In ceea ce priveste vinurile, pentru cele linistite, acciza este 0, iar pentru cele spumoase, 34,05 euro pe hectolitru. Produsele intermediare sunt accizate cu 51,08 euro pe hectolitru, conform informatiilor din comunicatul MIE.

Tranzitie depasita

Din comunicat mai reiese ca in tarile unde aplicarea directivei inseamna o crestere a accizei cu mai mult de 20%, cum e si cazul tarii noastre, se acorda o perioada de tranzitie de doi ani. In plus, perioada de revizuire poate fi prelungita de la doi la patru ani. Cum la noi s-a atins deja acel prag minim prevazut in propunerea Comisiei Europene, e lesne de inteles ca am depasit deja si acea perioada de "tranzitie". Cu toate acestea, pozitia Romaniei fata de propunerea Comisiei va fi exprimata in Consiliul Uniunii Europene. Ulterior, Consiliul Uniunii si Parlamentul European vor decide forma finala a directivei propuse de Comisia Europeana, se mai arata in comunicatul institutiei. Vicepresedintele GARANT considera ca Ministerul Integrarii ar trebui sa se consulte mai bine cu Ministerul Finantelor inainte de a face aceste demersuri.