Acciza la motorina utilizata in agricultura ar putea fi redusa cu o treime in 2007, iar Ministerul Agriculturii intentioneaza sa acorde fermierilor o subventie care sa acopere celelalte doua treimi din nivelul taxei, a de-clarat secretarul genaral al institutiei, Sorin Chelmu, pentru Mediafax.
"Noi am negociat cu Ministerul Finantelor, in 2002 - 2003, ca in termen de trei ani de la data aderarii la UE sa fie eliminata acciza pe motorina utilizata in agricultura. In acest an, acciza trebuie sa fie redusa cu o treime", a afirmat Chelmu. Acesta a apreciat ca nivelul accizei ar putea fi redus pana la jumata-tea lui martie, cand incepe campa-nia de primavara in agricultura, astfel incat ministerul sa poata incepe sa acorde subventiile.
Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizei la motorina pen-tru 2007 a fost stabilit la 307,59 euro/tona.
In document este specificat ca pentru motorina destinata utilizarii in agricultura "se aplica o acciza redusa", iar nivelul si conditiile privind aplicarea taxei diminuate vor fi stabilite prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Finantelor.
Ministerul Agriculturii a subventionat anul trecut producatorii agricoli cu un leu/litrul de motorina pentru infiintarea culturilor de toamna. (A.ß.)