Companiile care incheie asigurari auto platesc anual miliarde de lei ca despagubiri pentru pagubele produse de carute sau animalele lasate nesupravegheate. Procesele se tin lant si cand sa-si recupereze banii, asiguratorii constata ca vinovatii sunt insolvabili.
Firmele de asigurari duc adevarate lupte pentru recuperarea banilor de la carutasii care provoaca accidente rutiere pe soselele doljene. Posesorii de autoturisme asigurate CASCO apeleaza la polita pentru acoperirea daunelor, insa ulterior asiguratorii trebuie sa isi recupereze cheltuielile de la vinovati. In cele mai multe cazuri, acestia sunt insolvabili si litigiile ajung pe rolul instantelor de judecata.
Anual, pagubele produse de carutasi se ridica la cateva miliarde de lei vechi, dupa cum au precizat cei care lucreaza in domeniul asigurarilor. "Ultimul dosar de despagubire de acest gen a fost in valoare de circa 120 de milioane de lei. Chiar si astazi a venit un proprietar de autoturism pentru daunele provocate de un cal lasat nesupravegheat. Cred ca paguba se ridica de voie la aproximativ 60 de milioane de lei. Anual, sumele platite ca despagubiri pentru accidente de acest gen pot ajunge la un miliard de lei. Cele mai multe probleme sunt provocate de carutele care circula nesemnalizate pe drumurile europene. Am avut multe cazuri pe ruta Craiova-Calafat", a declarat Eugen Stan, sef Serviciu daune in cadrul OMNIASIG SA, sucursala Dolj.
Vinovat: calul!
In cazul unor astfel de accidente, pana ce vinovatul sa plateasca este cale lunga. "Accidentele de acest fel ne dau multe batai de cap. Politistii care se deplaseaza la fata locului nu intocmesc corect procesele-verbale. Spre exemplu, daca accidentul a fost provocat de un cal, asta si consemneaza in procesul-verbal, fara sa identifice proprietarul animalului, care este vinovat pentru ca l-a lasat nesupravegheat. Trebuie sa purtam o intreaga corespondenta cu politia", a precizat, la randul sau, Procopie Fortan, director OMNIASIG Dolj.
Alt reprezentant din domeniul asigurarilor a povestit ca multe accidente rutiere sunt cauzate de carutele nesemnalizate care circula noaptea pe drumurile publice. "Anual, sunt daune de peste 600 de milioane de lei", a explicat directorul altei companii de asigurari. In multe cazuri, asiguratorii nu au ce sa execute de la vinovati, dar trebuie sa duca procedurile pana la capat, pentru a demonstra ca au facut tot posibilul pentru recuperarea prejudiciilor.
"Am avut si noi probleme cu accidentele provocate de carute. In unele cazuri, proprietarii vinovati nu au cu ce sa plateasca pagubele si noi ramanem in pierdere. Am avut un caz in care omul nu avea decat un bordei din chirpici si o capra. Ce sa-i iei ca sa acoperi cheltuielile cu reparatiile?", a marturisit Claudiu Radu, director UNITA, sucursala Dolj.
Seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj, Stelian Nicolaescu, a declarat ca in acest an s-au produs putine accidente rutiere din cauza carutelor. Acesta a recunoscut totusi ca la inspectorat ajung doar cazurile grave sau cele care se soldeaza cu vatamari. "De la inceputul anului avem cateva accidente rutiere provocate de carute. Putin. Nu am o situatie acum cu ceilalti ani. E posibil sa fie mai multe, dar la noi la inspectorat ajung doar cazurile in care este vorba de accidente mortale sau vatamari. Unde este vorba de simple tamponari, se ocupa cei de la postul de politie din teritoriu", a declarat Nicolaescu. In ce priveste posibilele completari gresite ale proceselor-verbale de constatare, acesta a spus: "Exclus. Orice caruta este si cu proprietarul la locul faptei. E posibil totusi ca animalele sa fie lasate nesupravegheate, dar si acestea au un proprietar".
Ce asigura CASCO
Asigurarea facultativa de avarii auto CASCO acopera daunele provocate de ciocniri, loviri, izbiri, zgarieri accidentale, caderi (in prapastii, apa), caderi de corpuri pe autovehicul, derapari, rasturnari. De asemenea, acest tip de asigurare acorda despagubiri pentru furtul autovehiculului sau al unor parti componente ori piese ale acestuia, precum si pentru avariile produse ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.