Ritmul de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) si al investitiilor straine va fi cu 15%, respectiv 28% mai mare in cazul in care tara noastra ar reusi sa absoarba toate fondurile europene. Dar daca Uniunea Europeana va decide din 2014 sa nu mai aloce bani Romaniei, vom resimti un soc mai puternic decat in cazul in care nu am beneficia pana atunci de toate fondurile europene.

Absorbtia integrala a fondurilor europene ar permite Romaniei sa inregistreze in 2013 un ritm de crestere a PIB cu 15% mai ridicat decat in cazul scenariului fara finantari, in timp ce avansul investitiilor s-ar accelera cu peste 28%, potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), preluat de Mediafax.
Reamintim ca ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a atras atentia la finele saptamanii trecute ca Romania va pierde sume importante din fondurile acordate de UE pentru proiecte in agricultura, din cauza numarului redus de cereri depuse de fermieri si a procedurilor administrative deficitare.
De asemenea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca sistemul de completare prin Internet a formularelor pentru obtinerea fondurilor UE, nu-i va ajuta pe fermieri, mai putin obisnuiti cu astfel de proceduri.
In intervalul 2007-2013, Romania ar trebui sa atraga de la UE fonduri pentru agricultura de circa 13 miliarde de euro, valoarea integrala a finantarilor de la Uniune fiind de peste 30 de miliarde de euro.

Mai multe locuri de munca, deficit bugetar mic

In cazul in care vor fi absorbite integral fondurile europene, in Romania vor fi create peste 500.000 de noi locuri de munca in intervalul 2007-2020, mai estimeaza analistii CEROPE. Se va reduce astfel somajul la circa 5%, fata de 10-12% in cazul lipsei finantarilor. Mai mult, vor creste veniturile bugetare, fapt ce va conduce la mentinerea unor deficite bugetare mai scazute, in pofida cheltuielilor prevazute pentru cofinantarea proiectelor europene. Astfel, deficitul bugetar ar urma sa fie de 2,2% din PIB, comparativ cu 4% din PIB, in caz contrar. Si inflatia va fi mai scazuta in scenariul in care vom absorbi toate fondurile, situandu-se sub 5% pe an, fata de 6,5% pe an, in scenariul fara fonduri.

Soc puternic dupa oprirea finantarilor

Una dintre ipotezele utilizate in studiu se refera la oprirea finantarilor de la UE din 2014. Analistii sunt de parere ca aceasta va produce un soc negativ asupra economiei, acesta urmand sa fie resimtit mai puternic in cazul scenariului "cu fonduri".