Sumele sunt alocate pentru amenajari pe cateva cursuri de apa din Dolj. Investitiile pentru barajul pe Jiu de la Isalnita se ridica
la peste 31 de milioane de euro.
Administratia Bazinala a Apelor (ABA) Jiu va demara in curand in judetul Dolj investitii prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) in valoare totala de peste 101 milioane de lei (23 de milioane de euro). Este vorba despre regularizarea raului Amaradia in zona localitatii Melinesti, la confluenta cu Jiul (58,9 milioane de lei); regularizarea paraului Baboia, pe sectorul de Acumulare Cornu - Acumulare Caraula (10,35 milioane de lei); regularizarea paraului Plesoiu, pe sectorul localitatii Rachita de Jos, la confluenta cu paraul Meretel (8,45 milioane de lei); regularizarea paraului Urdinita, pe sectorul localitatii Botosesti - Paia, la confluenta cu paraul Brabova (14,4 milioane de lei); punerea in siguranta a barajului Caraula (8,9 milioane de lei), dupa cum a precizat Cosmin Calin, directorul ABA Jiu. "Lucrarile sunt deja contractate, se asteapta doar aprobarea ministerului pentru demararea. Acum este cea mai buna perioada pentru a incepe lucrarile, pentru ca ocupa timp si amenajarile de santier. Firmele executante, Apasco SA si Dimar SA, au experienta in domeniu", a spus directorul Cosmin Calin.

ABA Jiu a preluat digurile de la ANIF

Pe de alta parte, ABA Jiu continua investitiile pentru reparatia capitala a barajului pe Jiu de la Isalnita. "Lucrarile erau prevazute pentru perioada 2008 - 2012, dar au fost prelungite, pentru ca s-au descoperit si alte zone care aveau nevoie de reparatii. Barajul functioneaza din 1964 si se impunea o reparatie capitala. Initial, alocarile financiare au fost de 93 de milioane de lei. Ulterior insa, prin modificarea studiului de fezabilitate, au ajuns la circa 138 de milioane de lei. Este cea mai mare lucrare de investitii din ultimii ani pe raza noastra", a precizat directorul tehnic al ABA Jiu, Marin Talau. Printre lucrarile efectuate se numara cele de decolmatare a lacului, lucrari la structura de beton a barajului stavilar, priza de captare, deznisipatoare, constructii de disipare a energiei, lucrari la echipamentul hidromecanic, reabilitarea constructiei de exploatare existenta si lucrari la instalatii si dotari. O alta lucrare care se deruleaza in acest an priveste amenajarea paraului Teslui pentru apararea impotriva inundatiilor pe sectorul Mischii - Teslui. Din acest an, ABA a preluat si administrarea si intretinerea digurilor de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile judetene si Dunare. "Am preluat deja 30 de salariati de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), dar nu avem fonduri prevazute pentru 2012 pentru intretineri si reparatii, pentru ca bugetul a fost facut la inceputul anului. Totusi, lucram anul acesta la studiul de fezabilitate pentru barajul de la Fantanele. De la anul vom avea fonduri si pentru diguri", a mai spus Marin Talau.