Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" - President din Mangalia a gazduit marti, 27 noiembrie, cea de a XIII-a editie a "Topului Societatilor Comerciale", clasament realizat pentru anul 2006. La eveniment au participat Ion Danut Juganaru, vicepresedinte si director general executiv al CCINA Constanta, Cornelia Boanta, vicepresedinte al CCINA Constanta si director al CRAMN Mangalia, precum si primarul Zamfir Iorgus.

Topul, structurat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, a fost realizat tinand cont de situatiile financiare pentru anul 2006 (simplificate, armonizate cu directivele europene) puse la dispozitie de Ministerul Economiei si Finantelor. Au fost alese sa participe la top firmele (societati pe actiuni, SRL-uri, societati cu nume colectiv, organizatii cooperatiste etc), care au realizat o rata a profitului intre 1% si 100%, care realizeaza o cifra de afaceri de minimum 220.000 lei pentru microintreprinderi si minimum 300.000 de lei pentru celelalte categorii de firme, nu au nici un fel de datorii la bugetele publice si au un numar mediu de salariati, declarat in situatiile financiare pentru anul 2006 mai mare sau egal cu 2. "Topul de anul acesta a fost realizat conform ultimei metodologii, clasificarea fiind facuta respectand legislatia in vigoare - Legea 346/2004", a declarat celor prezenti Ion Danut Juganaru, vicepresedinte si director general executiv al CCINA Constanta. "Aceasta explica si faptul ca au fost condensate mai multe grupe si subgrupe, iar efectele acestei schimbari au dus la disparitia unor firme si aparitia altora noi. Catalogul firmelor din Mangalia cuprinde 192 de firme clasificate dupa metodologia Topului National, primele 100 de firme dupa marimea cifrei de afaceri si primele 100 de firme dupa marimea profitului". La Mangalia, numarul firmelor aflate in functiune la 31 decembrie 2006 era de 1.704, iar numarul celor care au depus situatiile financiare anuale (bilantul contabil) de 1.637. "Acest clasament anual al firmelor din municipiul Mangalia nu face altceva decat sa confirme faptul ca agentii economici locali au pornit pe un drum greu, plin de obstacole, dar la capatul caruia obtin numai aprecieri si respect. Incerc un sentiment de refret atunci cand vad ca, in cea mai mare parte, oamenii de afaceri adevarati - nu din cei care se trezesc la ora noua si stau toata ziua in fata unei cesti de cafea - nu se implica mai mult in viata Mangaliei. Nu ii regasim nici in activitatile de zi cu zi, nici in viata politica", a declarat primarul Zamfir Iorgus. Acesta a tinut sa sublinieze rolul important pe care il au fondurile europene pentru agentii economici, mai ales ca atragerea acestora nu mai este apanajul exclusiv al administratiilor locale, ci si al mediului de afaceri.

Gifan Strong SRL, premiat pentru "servicii"

In domeniul "Cercetare, dezvoltare si high-tech", la categoria microintreprinderi a fost desemnat castigator Telefonet COMM Tech. La categoria "Industrie" - "Industria produselor primare" s-au clasat pe primele locuri Pavele Prod SRL (microintreprinderi), la "Producerea, transportul si distributia energiei electrice, termice, a gazelor naturale si a apei" - Transter Neptun SA (microintreprinderi), Rominservices Therm SA (intreprinderi mijlocii), la "Industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal" - Forje-Metal SRL (microintreprinderi), IMSAT Elconmet SA (intreprinderi mijlocii), la "Industria mijloacelor de transport" - ALVA NAVAL Sistem SRL (microintreprinderi), Korom Soft Steel SRL (intreprinderi mici), Global Shipbuilding Services SRL (intreprinderi mijlocii). La "Industria mobilei", pe primul loc la microintreprinderi s-a clasat New Davis Decor SRL, la "Industria produselor textile si de tricotaje, a confectiilor de imbracaminte si a blanurilor" - Coral Mod SA (microintreprinderi), Albrada SRL (intreprinderi mici), Lumotex SRL (intreprinderi mari), la "Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului" - Comilex SRL (microintreprinderi). In domeniul "Agricultura, pescuit, piscicultura", la capitolul "Cultivarea plantelor si cresterea animalelor" , locul I a fost ocupat de Stepolis Comercial SRL (microintreprinderi), in timp ce in domeniul "Constructii" in top se afla M.M. Company 2000 (microintreprinderi), Euro Coram (intreprinderi mici). In domeniul "Serviciilor" - "Transporturi si activitati anexe transporturilor" locul I a fost ocupat de Rebel Tour SRL (microintreprinderi), Transbitum (intreprinderi mici), Gifan Strong SRL si Dyp Ro Tigro SRL (intreprinderi mijlocii). In cadrul aceleiasi categorii, la "Servicii generale", s-au aflat in top Santierul Naval 2 Mai SA (microintreprinderi) si Centrul Roman de Afaceri Marea Neagra (intreprinderi mijlocii). La "Comert, Export, Turism", capitolul "Activitate hoteliera", pe primele locuri s-au clasat Geo Mar Com SRL (microintreprinderi), la "Activitate hoteliera" - Olimpic 2000 SA (microintreprinderi), Complex Carmen SA (intreprinderi mici), Cocor Turism SA (intreprinderi mijlocii). In topul general, dupa cifra de afaceri, ca de fiecare data, Daewoo Mangalia Heavy Industries a dominat clasamentul. Cifra de afaceri pe anul trecut a DMHI a fost de 682.770.771 lei, pe locurile imediat urmatoare clasandu-se Bitumtrading SRL - 54.727.716 lei si PNP Impex SRL cu 26.645.469 lei.