Marul discordiei de aceasta data il reprezinta impiedicarea inscrierii intr-un sindicat sau altul, liderii FSS Metarom Galati si cei ai Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor criticandu-se reciproc pe aceasta tema.

Liderii FSS Metarom Galati afirma ca liderii Sindicatului Solidaritatea folosesc tot felul de tertipuri pentru a-i impiedica pe unii dintre membrii lor sa se retraga din sindicat, acestia neavand unde sa depuna cererile in acest sens.

"Suntem suparati ca oamenilor li se incalca dreptul constitutional de a alege din ce sindicat vor sa faca parte. Probabil ca cei de la Solidaritatea sunt speriati de valul de retrageri din ultima vreme, care a aparut dupa ce au semnat actul aditional in forma semnata acum cateva luni de noi, si din acest motiv ii plimba pe drumuri pe membrii lor de sindicat care doresc sa se retraga si sa se inscrie la unul dintre sindicatele afiliate la FSS Metarom Galati. Astfel de exemple sunt unii salariati de la ULP, membri de sindicat de la Solidaritatea, cum ar fi Iroveanu Vasile, Sevastri Ionel, Lovin Nelu, Dragomir Silviu si Cristea Geana. Sunt, de exemplu, circa 20 de angajati numai de la ULP care nu se pot retrage de la Solidaritatea si carora li s-a spus de la sediul Solidaritatea ca trebuie sa se duca la liderii de la uzina sa depuna cerere de retragere, dar acolo au gasit usile inchise", a declarat prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei.

Cristea Geana, lacatus la LBR, ne-a declarat ca este nemultumit de faptul ca nu se poate retrage din Solidaritatea: "M-am dus la sindicatul de la uzina, dar acolo usa era inchisa. Am venit la sediul central al sindicatului, unde mi s-a spus ca trebuie sa ma duc la uzina sa depun cererea de retragere. Nu am timp sa umblu pe drumuri. Am fost membru al FSS, anul trecut m-am inscris in Solidaritatea si acum vreau sa ma retrag de la ei si sa ma inscriu in FSS pentru ca sunt nemultumit ca nu au obtinut nimic in plus la salarii".

Presedintele Sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi, ne-a declarat ca in ultima perioada s-au inregistrat aproape 4.000 de adeziuni la Sindicatul Siderurgistul, care avea deja 5.000 de membri, motivul principal reprezentandu-l nemultumirea oamenilor fata de faptul ca sindicalistii de la Solidaritatea au semnat actul aditional si nu au obtinut nicio majorare salariala suplimentara sau alte drepturi.

"La ULP nu i-am impiedicat pe membrii nostri de sindicat care au dorit sa se retraga de la noi. Cei care au dorit sa se retraga au venit si au depus cerere, care a fost semnata de secretarul sindicatului si apoi semnata de mine, pentru ca am fost tot timpul la sindicat. Cei de la Solidaritatea incearca sa opreasca retragerea membrilor de sindicat trimitandu-i acum la uzine, unde liderii de sindicat nu pot fi gasiti", a afirmat Ionica Pricopi.

Sindicalistii de la Solidaritatea dezmint acuzatiile aduse

Presedintele SSS, Gheorghe Tiber, sustine ca toate afirmatiile sindicalistilor de la FSS Metarom Galati nu sunt adevarate: "Nu este vorba despre 20 de retrageri de la ULP, ci doar de patru retrageri, dintre care doua din partea a doi salariati care au fost prinsi ca au furat aluminiu si cei de la FSS le-au promis ca-i vor scapa. De la greva si pana acum la sindicatul nostru au fost depuse 4.200 de noi adeziuni. Nu este adevarat ca am schimbat procedura de retragere pentru ca ne confruntam cu un val de retrageri. Am luat aceasta decizie acum doua saptamani, cand s-a facut expertiza celor 8.770 de adeziuni la Solidaritatea si, pentru ca a aparut niste probleme, am decis ca cererile de retragere sau de adeziune sa nu mai fie depuse la secretara sindicatului, acest lucru urmand sa se faca la nivelul sindicatelor de la uzine, cum se face si la FSS Metarom Galati".

Presedintele coordonator al SSS, Ilinca Diaconu, sustine ca oamenii nu sunt impiedicati sa se retraga din sindicat: "Am decis sa aplicam aceeasi procedura ca si cei de la FSS Metarom Galati, care nu au dorit sa procedeze ca noi atunci cand le-am propus acest lucru. Cei care doresc sa se retraga trebuie sa se duca la liderii de sindicat de la uzine, care au program doar o zi pe saptamana deoarece nu sunt scosi din productie, si sa se uite care e programul sau care sunt numerele de telefon. Pana la 1 septembrie, cand urmeaza sa se infiinteze un birou la Combinat, unde fiecare angajat va depune o cerere in scris in care va preciza la ce sindicat este, eliminandu-se astfel influenta sindicatelor, vom aplica procedura noua".

Gheorghe Tiber a declarat ca in perioada 25 iunie - 25 iulie vor avea loc alegeri sindicale de la cel mai mic nivel pana la cel mai mare, la care poate participa orice membru de sindicat: "In cadrul sedintei de marti s-a decis ca, incepand de lunea viitoare, sa platim pentru fiecare zi de greva cate 15 lei fiecaruia din membrii nostri de sindicat si cate 10 lei fiecaruia dintre membrii celorlalte sindicate care au depus in acea perioada cerere de adeziune la Solidaritatea. De asemenea aceleasi sume, si tinand cont de aceleasi criterii, vor fi platite celor care au semnat ca intra in greva, dar care nu au intrerupt lucrul, pentru a asigura treimea. In plus am decis sa-i recompensam si pe cei 234 de membri ai nostri care au participat la adunarea sindicala din 16 iunie pentru faptul ca i-a interesat sa participle la activitatea sindicala. Fiecare dintre cei prezenti va primi suma de 30 de lei, si este vorba de membrii de sindicat, nu de liderii prezenti, care primesc indemnizatii".