Privatizarea Postei Romane inseamna si restructurarea companiei. Acest lucru nu inseamna insa disponibilizarea de personal, ci externalizarea mai multor activitati pana la finele anului, proces prin care se urmareste atragerea de capital privat si cresterea veniturilor companiei. Aceste societati vor prelua o parte din personalul Postei si, astfel, va fi respectata una dintre conditiile impuse statului roman de catre Fondul Monetar International, si anume reducerea personalului cu 5-10% in 2005, au explicat reprezentantii companiei.

Este vorba despre 3.500 de oameni, dintr-un total de 35.000, care vor fi mutati in societati noi, a mentionat directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Mihai Toader. El este de parere ca astfel se vor imbunatati si indicatorii financiari.
Potrivit acestuia, conducerea Postei va propune actionarului majoritar, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), crearea unor societati comerciale care vor presta servicii de curatenie curenta a spatiilor, transport valori si procesare de numerar, tiparire digitala si marketing direct, precum si IT&C.
çn cadrul acestor societati, CNPR va detine 20% din actiuni, restul titlurilor urmand sa fie vandute partenerilor care doresc sa intre in afacerea respectiva. Aceste entitati vor presta serviciile respective pentru CNPR pe baza de contract comercial si vor incerca sa atraga si alti clienti de pe piata.

Entitate pentru procesarea banilor

Toader a explicat ca, lunar, CNPR ruleaza 1,5 miliarde de lei, dublul cifrei de afaceri. çn aceste conditii, a€žeste nevoie de o entitate pentru a transporta si procesa banii, deoarece este un serviciu care genereaza venituri importantea€œ, a mai precizat el.
çntr-o prima faza, fondurile necesare acestor entitati se ridica la 24 de milioane de euro. Potrivit directorului companiei, banii vor fi atrasi de la investitori privati, fie fonduri de investitii autohtone sau straine, fie de la companii care actioneaza in aceste domenii de activitate. El a explicat ca veniturile din dividende si chiriile aferente acestor activitati vor aduce CNPR aproximativ 70 milioane de lei in 2006. a€žBugetul pe anul viitor prevede un profit brut de 11,2 milioane de lei si un volum al afacerilor de
760 de milioane de lei, comparativ cu 700 de milioane de lei cat s-a estimat pentru acest an, cifra pe care o vom realiza daca tinem cont de rezultatele financiare obtinute pana in prezenta€œ, a spus reprezentantul CNPR.
MCTI a primit, acum aproximativ doua sap-tamani, 23 de scrisori de intentie de la banci de investitii care doresc sa ofere consultanta in procesele de restructurare si privatizare ale CNPR.

Postasii sunt vaccinati impotriva gripei aviare

Activitatea serviciilor postale nu a fost afectata de gripa aviara. Potrivit reprezentantilor CNPR, peste 22.000 de angajati ai Postei Romane, care lucreaza direct cu publicul (factori postali, oficianti), vor fi vaccinati antigripal in cadrul unei campanii speciale care se va derula timp de 30 de zile. Aceasta campanie vine dupa campania de vaccinare antihepatica pe care Posta Romana a derulat-o pentru propriii angajati. Potrivit lui Mihai Toader, traficul postal in zonele unde s-au inregistrat cazuri de gripa aviara la pasari, aflate in carantina, se desfasoara normal. Pe de alta parte, Posta Romana doneaza 571.601 lei noi pentru reconstructia a patru obiective afectate de inundatiile din aceasta vara. Banii provin din comercializarea in oficiile postale ain intreaga tara a emisiunii de timbre a€žInundatii 2005a€œ si a€žZambet pentru Romaniaa€œ.