Am aflat vestea trista a mortii scriitorului si jurnalistului Sorin Preda din presa. El a murit miercuri seara, la varsta de 63 de ani. L-am cunoscut pe Sorin Preda inainte de 1989. Mama mea, scriitoarea si jurnalista Areta Sandru, a fost colega de redactie cu Sorin Preda, la SLAST.
In 22 decembrie 1989 l-am intalnit pe Sorin Preda pe culoarele Casei Scanteii, mama m-a luase cu ea si am impartit oamenilor, pe strazi si la Televiziunea Romana, primul numar al Tineretului Liber.
Sorin Preda (nepotul lui Marin Preda) era profesor la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. Ii citeam articolele din revista AS si uneori ii reciteam cartile. In biblioteca pe care am mostenit-o de la mama, am cartile de proza scrise de Sorin Preda, cele aparute inainte de 1989, pe un raft unde sunt cartile ei si ale colegilor ei de generatie: Povestiri terminate inainte de a incepe (proza scurta, 1981), Partial color (roman, 1985) si Plus-minus o zi (roman, 1988).
Sorin Preda a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, ASPRO.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
xxx

In presa citesc amanunte despre moartea lui Sorin Preda, la varsta de 63 de ani. Miercuri, 26 noiembrie, a venit sa le predea studentilor de la FJSC, dar i s-a facut rau si a cazut. Sorin Preda a facut infarct, iar mai multi elevi de-ai sai au chemat Salvarea, dar a fost prea tarziu. A fost resuscitat timp de 30 de minute, dar eforturile medicilor au fost in zadar. Profesorul, care fusese operat pe inima in urma cu trei luni, a murit.
Cine a fost Sorin Preda
Sorin Preda s-a nascut pe data de 12 decembrie 1951, la Bucuresti si a fost prozator, publicist si profesor de jurnalism. A absolvit in 1974 Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti si este doctor in Stiintele Comunicarii. A fost membru al cenaclului "Junimea" si al gruparii literare "Noii" care, intre 1971-1973, editeaza revista de perete cu acelasi nume. Ca scriitor, a debutat in 1981 cu volumul de proza scurta "Povestiri terminate inainte de a incepe".
Sorin Preda a fost doctor in stiintele comunicarii si sustinea cursuri in cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, dar si la Universitatea "Dunarea de Jos", Galati.
A publicat volumele "Povestiri terminate inainte de a incepe" (1981), "Partial color" (1985), "Plus-minus o zi" (1988) si "Morometii: ultimul capitol" (2010).
De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut volumele "Tehnici de redactare in presa scrisa" (2006) si "Jurnalismul cultural si de opinie" (2006). Sorin Preda a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania.
Sorin Preda scria la "Formula AS"
Sorin Preda scria de foarte mult timp la "Formula AS".
"Este foarte important cu cine lucrezi. Venind la "AS" in 1994, am facut cea mai inspirata alegere din viata mea. E vorba de revista, de calitatea ei jurnalistica. E vorba, mai ales, de marea familie pe care am gasit-o in interiorul redactiei. Imbatranit in ale presei, stiu sa pretuiesc, sa compar in cunostinta de cauza", spunea profesorul.
Publica articolele elevilor sai in "Jurnalul Bucurestiului"
Sorin Preda le impartasea studentilor de la masterul Jurnalism Tematic, de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, unde preda Jurnalism Cultural, din cunostintele sale si ii ajuta sa-si vada un vis implinit. In fiecare saptamana, profesorul le publica articolele pe care ei le scriau in "Jurnalul Bucurestiului", acolo unde era Redactor Sef Suplimentul Cultural.