Conducerea Televiziunii Romane lucreaza la un plan de regandire a activitatii sale, pe mai multe paliere, obiectivele principale fiind optimizarea costurilor, pe de o parte si redefinirea misiunii sale de serviciu public de media, pe de alta parte.
"In urmatoarele luni, conducerea TVR va face o evaluare a activitatilor ce pot fi externalizate, fara a afecta insa activitatile curente ale institutiei", a declarat Alexandru Lazescu, presedinte-director general al TVR, intr-un interviu acordat HotNews. Planul va presupune mai multe etape de implementare. "As vrea sa avem acest plan de regandire a activitatii in doua luni-doua luni si jumatate. Vom introduce niste etape de implementare, nu pot sa-l aplic instantaneu", a spus Lazescu.
Intrebat ce va insemna acest plan pentru angajatii TVR, PDG al TVR a spus ca "se si exagereaza". "Probabil ca sunt mai multi angajati decat e nevoie, dar nu cu mult mai multi. Daca va uitati la televiziunile private, sunt mai putini oameni, dar nu cu mult mai putini, iar noi avem, de fapt, 12 canale, inclusiv cele regionale, care fac un program separat. Ceea ce, parerea mea, e un pic exagerat".
Alexandru Lazescu a mai vorbit si despre situatia financiara a TVR, spunand ca, in prezent, nu se poate interveni decat asupra a 15 % din cheltuielile institutiei. Restul de 85% este reprezentat de fondul de salarii si de contracte costisitoare incheiate de conducerile anterioare ale TVR, aflate inca in derulare (Contractul Colectiv de Munca, incheiat cu sindicatele din TVR in primavara lui 2010, respectiv pentru meciurile din UEFA Champions League si cu NBC Universal).
Potrivit lui Lazescu, chiar si in aceste conditii, prin diversele masuri de reducere a cheltuielilor si de diversificare a veniturilor, deficitul TVR din SI 2010 a fost redus cu 34% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Selectii din interviul pentru Hotnews:
- Televiziunea nu poate umbla, acum, nici la salarii, nici la contractele extrem de costisitoare (UEFA Champions League, NBC Universal). Actualul Contract Colectiv de Munca ar putea fi contestat in instanta.
- Cea mai mare dificulate financiara este cea legata de fotbal. Fiecare meci din UEFA Champions League, pe care il difuzeaza TVR, aduce o gaura de aproape jumatate de milion de euro.
- Lazescu isi doreste ca publicitatea pentru Televiziunea Romana sa fie vanduta printr-o companie a institutiei.
"Incerc sa merg pe un model care se generalizeaza in Europa, cu o entitate controlata de noi care sa faca vanzari. O regie de vanzari proprie, cum au France Televisions, austriecii, belgienii, irlandezii. Cam toate au facut o companie separata care sa se ocupe de vanzari.
- Un proiect important al TVR este redefinirea misiunii sale publice, in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). "Unul dintre motivele pentru care am apelat la un partener din exterior este de a vedea ce vor oamenii, ce cred ei ca e sau nu e legitim", a explicat presedintele director-general al TVR.
- "Sunt destule lucruri care trebuie schimbate aici. Parerea mea este ca perceptia generala asupra televiziunii publice, indusa din varii motive, fie din cauza retoricii politice, fie din alte cauze, e mai proasta decat ar trebui".