In perioada Sarbatorilor, bancile au fost asaltate de clienti care doreau sa obtina un imprumut pentru a marca trecerea dintre ani. Astfel, la sediile HVB ¥iriac si UniCredit, in perioada de varf, s-au acordat pana la 80 de credite de consum pe zi, dupa cum a apreciat Ioana Roescu, seful Departamentului de PR al grupului pe Romania. Asa se face ca numarul creditelor acordate a crescut cu pana la 30% pentru fiecare dintre cele doua banci in decembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru a sarbatori cat mai bine evenimentele de la sfarsit de an, romanii au luat credite de consum in valoare medie de 4.500 de euro. La decizia lor de a se imprumuta de la banci a contribuit, pe langa nevoia de consum specifica Sarbatorilor, ofertele tentante ale bancilor, dar si ale institutiilor financiare nebancare (IFN), care acorda credite direct in magazine.
Spre exemplu, bancile au venit in intampinarea nevoii de a cheltui a clientilor cu dobanzi mai avantajoase decat in restul anului. In ultimul trimestru din 2006, UniCredit si HVB ¥iriac s-au remarcat printr-un nivel al dobanzii care s-a pastrat la un nivel foarte atractiv pentru clienti si la creditele ipotecare si imobiliare in euro, de 5,95%.
ßi IFN-urile au oferit dobanzi atractive la creditele acordate pentru cumparaturile din magazinele partenerilor. Astfel, in perioada 1 noiembrie-31 decembrie, posesorii de carduri Euroline si Euroline Style au beneficiat de dobanda 0% pentru cumparaturi cu plata integrala si retrageri de numerar pentru trei cicluri de extras complete (mai mult de trei luni), ne-a declarat Eleni Esefel, director de comunicare EFG Retail Services. Pe langa aceasta oferta speciala, unica pe piata cardurilor de credit, EFG Retail Services a dezvoltat in ultima parte a anului diferite promotii la comerciantii parteneri, clientii beneficiind astfel de credite in 12 rate fara dobanda sau cu o dobanda de numai 9.9% pentru creditul Super

Prompt, in functie de comerciant

Mai mult, incepand cu noiembrie 2006, in parteneriat cu MediaGalaxy, acelasi IFN ofera posibilitatea clientilor de a plati avans 1 leu si de a ridica imediat produsul. Pentru contravaloarea produselor pe care o ramburseaza pana la 13 Aprilie 2007, clientii nu suporta niciun fel de costuri de finantare. Astfel, dobanda, comisionul de acordare credit si comisionul lunar de administrare sunt 0%.

Credite tentante la inceput de an

Volksbank Romania reduce cu pana la patru puncte procentuale dobanzile practicate pentru creditele in lei pentru locuinte, cele de consum cu ipoteca si pentru imprumuturile auto, a informat ieri banca. Astfel, in perioada 15 ianuarie-28 februarie, Volksbank reduce dobanzile pentru creditele mentionate la 5,95% pe an, ceea ce reprezinta o scadere de trei puncte in cazul imprumutului pentru locuinte si cel de consum si de patru puncte pentru cel auto.
De asemenea, Volksbank anunta eliminarea comisionului de rezerva minima obligatorie, iar comisionul de gestiune calculat lunar si platit o data cu dobanda ajunge la 0,2%.
La randul ei, tot ieri, un comunicat al Raiffeisen Bank anunta ca in perioada 15 ianuarie-28 februarie clientii pot contracta un credit de 5.000 de euro, pe o durata de zece ani, cu dobanda de 10,9%, ceea ce reprezinta o reducere de un punct fata de dobanda standard.
Banca a mai anuntat reducerea cu trei puncte, la 8,9% a dobanzii standard pentru un credit de 10.000 de euro, acordat pe o perioada de zece ani.