Moda petrecerilor private prinde din ce in ce mai bine in Craiova. Cererea pentru apartamente de inchiriat pentru perioada Revelionului este tot mai mare. Proprietarii de locuinte din Craiova nu sunt insa incantati de ideea de a-si lasa casele pe mainile petrecaretilor.
Principalul obstacol in organizarea unei petreceri de Revelion este reprezentat de gasirea locatiei potrivite. In cazul celor care au renuntat la ideea inchirierii unui local varianta cea mai putin costisitoare este apartamentul personal, locuinta unui prieten. In cazul in care nici o astfel de locuinta nu este disponibila, craiovenii interesati de un "private party" (petrecere privata) care sa se intinda pe mai multe zile sunt dornici sa inchirieze un apartament. Cu doua saptamani inainte de Revelionul 2007 cererea pentru inchirierea de apartamente este, potrivit analistilor din domeniul imobiliar, considerabil mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Anul acesta, numarul craiovenilor care solicita inchirierea unui apartament este triplu comparativ cu anii trecuti. Cererea mare e probabil motivata de faptul ca restaurantele s-au aglomerat deja", a declarat Niculina Otovescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din domeniul imobiliar. "Cererea e mult mai mare. Solicitarile au inceput cam de acum o saptamana", a declarat Nicu Radut, directorul altei agentii imobiliare din Craiova.
400 de euro pentru un apartament
Craiovenii dornici de distractie sunt, potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare craiovene, in general tineri. Sumele pe care acestia sunt dispusi sa le cheltuiasca numai cu inchirierea unui apartament variaza in functie de buzunarul fiecaruia. Potrivit agentilor imobiliari, cei mai multi dintre cei care vor sa inchirireze apartamente vor sa achite un pret minimal. Totusi, sunt si craioveni dispusi sa achite mai mult. "Avand in vedere ca la petrecerile organizate participa 20-30 de persoane isi permit sa plateasca si 300-400 de euro pentru o saptamana-doua", a spus Nicu Radut. Pentru banii oferiti, tinerii au insa anumite preferinte. "Vor apartamente putin mobilate, cu doua-trei camere. Garsonierele sunt mai putin cautate", a afirmat Niculina Otovescu.
Oferta de apartamente de inchiriat e saraca
Cu toate ca cererea este mare, oferta se lasa asteptata, craiovenii nefiind interesati sa-si instraineze imobilul pe o perioada scurta de timp, cu atat mai mult cu cat unele petreceri se finalizeaza cu pagube materiale. "In acest moment oferta nu e generoasa. In ceea ce priveste pretul de inchiriere al locuintelor inchiriate pentru o perioada atat de scurta, pentru un apartament care in general costa 100-150 de euro, proprietarii cer cam 200 de euro", a declarat Niculina Otovescu.
Chiria de Revelion poate costa 7,5 lei
Faptul ca apartamente pentru petreceri se gasesc destul de greu este insa bine cunoscut si de tinerii craioveni. "Eu nu am inchiriat niciodata pana acum, insa stiu persoane care au facut-o. E varianta cea mai ieftina, dar se gasesc destul de greu apartamente de inchiriat doar pentru doua nopti. Noi incercam insa sa inchiriem pentru o luna pentru ca e mai simplu asa", a afirmat Silviu D., un craiovean interesat de inchirirerea unui apartament pentru Revelion. Principalul motiv pentru care tinerii inchiriaza apartamente pentru noaptea de Revelion este costul redus - pentru un apartament inchiriat pentru o saptamana cu 300 de euro de un grup de 20 de persoane, fiecare plateste aproximativ 50 de lei, adica aproximativ 7,5 lei/zi. Alt avantaj este si acela ca petrecaretii se cunosc intre ei si nu exista riscul sa apara vreo altercatie sau neintelegere intre grupuri.
Exista insa si tineri care nu agreeaza ideea petrecerii Revelionului intr-un apartament. "Prefer sa merg la restaurant. Cred ca ar fi o idee sa inchiriem un apartament, dar sa avem pe cineva care sa se ocupe de masa", a declarat Florina Mandache, eleva din Craiova.