Evenimentul Zilei scrie ca mutarea celor patru statui din Piata Universitatii pentru a incepe construirea unei parcari subterane in centrul Bucurestiului a trezit suspiciuni printre arhitecti, dar si printre ONG-uri, care acuza ca lucrarile sunt ilegale. Prima statuie, cea a lui Ion Heliade Radulescu, a fost transportata duminica in Parcul Izvor. In acest weekend vine randul monumentului din bronz al lui Mihai Viteazul.
Cele doua, alaturi de statuile lui Gheorghe Lazar si Spiru Haret, se afla pe lista monumentelor istorice din Bucuresti (sunt monumente de clasa A). Potrivit articolului 35 din legea 422 din 2001 referitoare la protejarea monumentelor istorice, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice este cea care avizeaza documentatiile tehnice privind interventiile asupra monumentelor istorice din grupa A. Arhitectul Virgiliu Polizu, presedintele acestei comsii, a declarat insa pentru evz.ro ca documentatia necesara pentru obtinerea avizului "nu a trecut pe la Comsia Monumentelor", desi "conform legii, asa ar fi trebuit".
"Ele revenind la loc, pentru noi nu reprezinta o problema deosebita", a mai aratat Polizu. De asemenea, el a explicat ca, deoarece este vorba de o mutare temporara, este suficient un aviz de la Comisia Monumentelor de For Public (CMFP), care ar fi fost necesar deoarece noul loc de amplasare (Parcul Izvor) trebuia sa fie unul potrivit cu valoarea statuilor, scrie EVZ.