Urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 292/2007 pentru modificarea OUG 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, taxa pentru emisiile de poluanti provenite de la surse mobile, cunoscuta si ca taxa pentru teava de esapament, a fost eliminata. Prin urmare agentii economici pot spune ca au o taxa in minus de achitat la bugetul statului. Insa aceasta scutire se aplica doar pentru perioada care decurge dupa intrarea in vigoare a legii, si anume 10 noiembrie 2007.
Pentru taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, provenite de la surse mobile, aferente semestrului II al anului 2007, perioada 1 iulie -10 noiembrie 2007, operatorii economici sunt, in continuare, obligati sa achite vechiul "bir pe teava de esapament". Termenul-limita pana la care trebuie declarata si platita aceasta taxa este data de 25 ianuarie. Cu toate acestea, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin legislatia actuala, mentine taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de la surse fixe, precum centrale termice, cazane, cuptoare de prelucrare. Aceasta impozitare se aplica tuturor intreprinzatorilor care desfasoara activitati generatoare de poluare. Administratia Fondului pentru Mediu a comunicat oficial faptul ca taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, datorate de operatorii economici detinatori de surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu, se declara si se platesc lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Sintagma "surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu" este echivalenta cu sintagma "surse fixe care genereaza emisii de poluanti in atmosfera". Aceasta este definita in anexa la Metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru Mediu, aprobata prin Ordinul nr. 578/2006.
Prin "surse fixe care genereaza emisii de poluanti in atmosfera" se intelege: constructii, utilaje, instalatii, inclusiv de ven- tilatie, alte lucrari fixe care genereaza sau prin intermediul carora se evacueaza substante poluante in atmosfera, precum si instalatiile fixe de ardere apartinand aceluiasi operator economic, cu o putere instalata insumata mai mare sau egala cu 1 MW. Taxa pentru emisiile de poluanti provenite din surse fixe se stabileste in functie de cantitatea de poluant emisa in atmosfera. La aceasta se adauga o suma fixa stabilita pentru fiecare tip de poluant. Cota stabilita este de 0,02 lei pe kilogram pentru pulberi, 0,04 lei/kg pentru oxizi de azot si oxizi de sulf, 12 lei/kg pentru plumb, 16 lei pe kilogram pentru cadmiu si 20 lei/kg pentru emisiile de mercur si cele de poluanti organici persistenti. In schimb, aceasta taxa nu se aplica persoanelor fizice, institutiilor publice, organizatiilor neguvernamentale sau guvernamentale, asociatiilor si fundatiilor.