Incepand de luna aceasta, Romania are un nou Registru Agricol. Acesta a fost aprobat saptamana trecuta si este valabil pentru perioada 2007-2011.
Potrivit www.amosnews.ro, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice vor elabora, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, normele tehnice de completare a Registrului Agricol. "Registrul Agricol este extrem de important pentru ca reprezinta evidenta clara a gospodariei fiecarui cetatean de pe raza fiecarei localitati - incepand de la componenta familiei pana la constructii, terenuri, mijloace de transport, masini agricole si animale", a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. In Registrul Agricol este inscris si modul in care sunt folosite terenurile aflate in proprietate - impartirea suprafetelor pe culturi (de exemplu, 500 mp cultivati cu grau, 450 mp cultivati cu vita-de-vie etc.). Evidenta se face pe unitati administrative - respectiv comuna, oras, municipiu si sectoare ale municipiului Bucuresti.
Registrul Agricol este oglinda localitatii
Avand in vedere ca este un fel de baza de date a gospodariilor din fiecare localitate, Registrul Agricol este important si pentru acordarea formelor de sprijin financiar pentru producatorii agricoli. "Este un fel de oglinda a localitatii. Astfel, pentru acordarea subventiilor agricole, producatorii agricoli puteau face dovada detinerii terenului atat prin titlu de proprietate, cat si prin adeverinta din Registrul Agricol", a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvant al DADR Dolj. In plus, potrivit www.amosnews.ro, Registrul Agricol este foarte util si in procesul verificarilor incrucisate pe care le executa Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura la acordarea subventiilor pentru fermieri. Mai mult decat atat, inscrierea in Registru este necesara pentru a primi certificat de producator agricol, pentru vanzarea produselor la piata, sau pentru eliberarea unui document care sa dovedeasca proprietatea asupra animalelor, pentru a le putea vinde in targuri si oboare.
Cu ce modificari vine noul Registru Agricol
Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 1/1992 privind Registrul Agricol, acesta se intocmeste pentru o perioada de cinci ani, iar datele se completeaza anual. Perioada de valabilitate a Registrului agricol anterior (valabil din 2001), aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 269/2001, a expirat la sfarsitul anului 2006. "Nu ne-a parvenit inca noul act normativ asa ca nu pot sa vorbesc deocamdata de modificarile aduse cu privire la Registrul Agricol", a afirmat Valentin Bulumaci. Totusi, acesta spune ca e posibil ca una din modificari sa se refere la modul de identificare a suprafetelor agricole pe care producatorii agricoli le au in proprietate. Astfel, daca pana acum impartirea terenurilor era in tarlale si parcele, acum exista termenul de bloc fizic (suprafata omogena de teren, cu una sau mai multe categorii de folosinta, marginita de limite naturale sau artificiale clare - drumuri, cai ferate, liziere de padure), in care au parcele agricole unul sau mai multi fermieri).