In primele 9 luni ale acestui an, Romania a importat de trei ori si jumatate mai multe produse agroalimentare decat a exportat. Potrivit Ministerului Agriculturii, un sfert din importuri este reprezentat de carne de porc si tutun. Diferenta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor depaseste un miliard de euro. Datele Ministerului Agriculturii indica o crestere semnificativa a importurilor de carne de porc fata de anul trecut- 144 de tone in 2006 fata de 137 anul trecut. Importul de carne pasare a scazut in primele 9 luni ale acestui an, pentru ca subventiile date de Guvern au repus pe picioare productia interna. Aceasta fusese grav afectata de criza gripei aviare. In perioada ianuarie - septembrie 2005, Romania a importat peste 125 de mii de tone de carne de pasare, iar in aceeasi perioada a acestui an doar 116 mii de tone. In schimb, a crescut importul de tutun, zahar, preparate alimentare, citrice si banane, sau cafea. Valoarea fiecarei grupe de produse importate in primele noua luni este intre 50 si 105 milioane de euro. Valoarea exporturilor a depasit cu putin o jumatate de miliard de euro, iar cele mai insemnate incasari provin din livrarile de animale vii. Acestea au crescut de la 91 de milioane euro la aproape 110 milioane de euro.