In stradania sa de a armoniza legislatia romaneasca cu cea europeana, Executivul a initiat un act normativ care reglementeaza masurile de prevenire a producerii deseurilor provenite de la autovehiculele scoase din uz si de la componentele acestora.
Mai pe inteles, conform noii legi, persoanele fizice si juridice detinatoare de vehicule scoase din uz au ca obligatii sa nu abandoneze vehiculele scoase din uz sau componentele solide si/sau lichide ale acestora, pe sol (n.red. - adica in fata blocului, pe trotuare, in parcari), in apele de suprafata si ale marii teritoriale si sa predea vehiculele scoase din uz agentilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si/sau tratare a vehiculelor scoase din uz.
Pentru a preveni aparitia deseurilor, producatorii de autovehicule, in colaborare cu producatorii de componente si materiale, vor trebui sa ia masurile necesare pentru limitarea si reducerea pe cat posibil a utilizarii substantelor periculoase la constructia vehiculelor.
De asemenea, incepand cu 1 octombrie 2006, producatorii de autovehicule trebuie sa asigure, individual sau prin contracte cu alti agenti economici autorizati, preluarea de la ultimul detinator al vehiculelor pe care le-a introdus pe piata, atunci cand acestea devin vehicule scoase din uz. Legea mai stipuleaza ca predarea vehiculului scos din uz catre punctele de colectare prevazute mai sus se va face fara nici o cheltuiala a detinatorului care-l preda si mai prevede amenzi pentru producatorii de autovehicule care nu specifica in cartea tehnica posibilitatile de reciclare a autovehiculului si a componentelor acestuia, precum si amenzi pentru firmele de service auto care nu respecta normele cu privire la inlocuirea pieselor uzate. Noua lege mai stabileste ca se va hotari, la nivel national, o lista cu punctele de colectare pentru autovehiculele scoase din uz si a componentelor acestora, precum si care sunt obligatiile agentilor economici care se ocupa cu aceasta operatiune. Multe dintre prevederile legii se vor aplica de la 1 ianuarie 2007.