Bancile au inceput sa se apropie din ce in ce mai mult de clienti venind cu oferte care mai de care mai avantajoase. Dobanda mai redusa, dar si imputinarea actelor necesare obtinerii unui credit sunt principalele gaselnite pentru atragerea clientilor. De curand, si in sectorul creditelor ipotecare, bancile au inceput sa se intreaca in oferte tentante. Ultima gaselnita este creditul ipotecar doar cu buletinul.
Cu alte cuvinte, nu se mai cere copia de pe cartea de munca. Sunt necesare insa alte acte cum ar fi cele de identitate, carte de identitate sau buletin, certificatul de casatorie, adeverinta de salariu, certificat de casatorie si vechime in munca, pentru solicitantul creditului si pentru girant. Atat cel care solicita creditul, cat si girantul trebuie sa lucreze de cel putin 3 luni la locul de munca si sa aiba o vechime in munca de cel putin un an. Desigur ca la aceste documente se adauga cele ale imobilului cum ar fi actele de proprietate, schitele planului cadastral, extrasul din Cartea Funciara. De asemenea, in cazul cumpararii unei locuinte, banca solicita si un precontract de vanzare-cumparare.
Ghiseul Bancar analizeaza o asemenea oferta a unei banci comerciale, care practica o dobanda promotionala de 7,5% la creditele in euro pentru o scurta perioada. Astfel, pentru o valoare a unui apartament de 50.000 de euro si dispunand de un avans de 15.000 de euro, este nevoie ca banca sa suporte diferenta, adica 35.000 de euro. Un solicitant al creditului cu un venit lunar net de 3.000 RON (adica 30 de milioane de lei vechi) are de platit, in conditiile in care alege si perioada de rambursare maxima, 25 de ani, o rata lunara de 258,65 euro. Calculul este valabil la o dobanda de 7,5%.

Prima rata, mai mare

Ghiseul Bancar explica faptul ca prima dintre cele 300 de rate va fi mai mare. La fel si ratele platite la inceperea unui nou an de rambursare a creditului. Mai concret, se mai adauga un comision de administrare de 1% care este perceput de banca in fiecare an si care se aplica la soldul ramas. Cel mai mare comision se plateste o data cu prima rata. La cei 258,65 euro reprezentand rata se adauga comisionul de 1% din creditul acordat, adica 350 de euro. Reiese astfel o suma totala de 608,65 euro, ce trebuie platita la prima rata. Incepand cu al doilea an, comisionul scade, intrucat soldul creditului descreste si el.
Pentru rambursarile anticipate se percepe un comision de 3%. O astfel de rambursare nu este posibila decat daca dispui de valoarea a minimum 3 rate, insemnand 775,95 euro.

Banca te lasa sa gasesti casa

Ghiseul Bancar subliniaza si alte avantaje oferite de banci. Astfel, daca nu ai gasit deja casa, banca iti ofera o scrisoare de presolvabilitate, valabila 30 de zile, prin care aceasta se angajeaza sa-ti acorde creditul. Ai astfel un ragaz de o luna sa-ti cauti o casa. Daca nu reusesti sa te incadrezi in intervalul celor 30 de zile, trebuie sa o iei de la capat si sa depui un nou dosar.