Persoanele cu studii superioare care ocupa posturi unde conditia de pregatire este cea de studii superioare nu vor mai putea fi platite cu o suma mai mica de 880 de lei, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Asadar, categorii intregi de salariati precum profesorii, medicii sau cercetatorii nu vor mai primi salarii mai mici de aceasta suma, indiferent de vechimea in munca.
In caz contrar, angajatorul va raspunde in fata legii, pentru ca masura este stabilita prin contractul colectiv de munca, la nivel national, aplicat pentru perioada 2007-2010. De asemenea, contractul colectiv de munca la nivel national stabileste urmatorii coeficienti care se aplica la salariul minim negociat pe societate pentru urmatoarele categorii de salariati. Daca unui muncitor necalificat i se va acorda salariul minim pe economie, de 440 de lei, unui muncitor calificat i se va calcula un coeficient de 1,2, aplicat la salariul minim. El va primi o suma minima de 528 de lei. Acelasi salariu il va primi si un salariat cu studii liceale, incadrat pe un post administrativ. Pentru aceeasi functie, un angajat cu studii postliceale va primi 550 de lei.
In ceea ce priveste personalul de specialitate, incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri, acesta va primi un salariu de 572 de lei. Aceeasi categorie de angajati, dar care au studii superioare de scurta durata, vor primi un salariu brut lunar de 660 de lei. (A.ß.)