Banca Mondiala finanteaza un program in valoare de 80 de milioane de dolari destinat sprijinirii intreprinzatorilor din mediul rural, prin acordarea de imprumuturi bancare, microimprumuturi pentru activitatile productive din zona rurala sau prin facilitarea unor contracte de leasing pentru achizitionarea de masini.

Programul, derulat de Ministerul Finantelor Publice, a absorbit pana acum aproape 24 de milioane de dolari, ceea ce inseamna 30% din imprumutul contractat de 80 de milioane de dolari.
Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ieri ca “cea mai mare parte a finantarilor au fost acordate sub forma creditelor bancare, adica 14 milioane de dolari, din care 3,7 milioane au reprezentat cofinantari pentru proiecte SAPARD. De asemenea, 154 de subproiecte au vizat operatiuni de leasing, suma totala ajungand la 6 milioane de dolari, in timp ce 3 milioane de dolari au fost absorbite prin microcredite (3.428 de proiecte). Finantarile sunt acordate de Ministerul Finantelor prin intermediari privati, respectiv banci, companii de leasing si societati de microfinantare. Creditele si finantarile de leasing au o maturitate de opt ani, cu o perioada de gratie de un an, in timp ce microfinantarile trebuie rambursate in maximum trei ani.
Subimprumuturile si leasingurile financiare pot fi acordate societatilor comerciale legal constituite, cu capital majoritar privat si care sunt domiciliate in zonele rurale sau in zonele urbane angajate in activitati legate de economia rurala. De asemenea, acestea pot fi acordate persoanelor fizice cu cetatenie romana, care au domiciliul in zona rurala. Microimprumuturile pot fi acordate persoanelor fizice domiciliate in zona rurala si microintreprinderilor din aceste zone.

1.500 de dolari fara garantii

Un taran poate obtine creditare fara nici un fel de garantie doar prin Centrul de Dezvoltare Economica, suma fiind de maximum 1.500 de dolari, au declarat coordonatorii acestui program. Aceasta suma poate fi acordata de doua ori la rand. Garantiile sunt solicitate doar daca este ceruta o suma mai mare de 3.000 de dolari.
Un astfel de microcredit se poate obtine in maximum o saptamana de la depunerea actelor.
Conditiile de acordare a subimprumuturilor, leasingurilor si microcreditelor sunt stabilite de fiecare intermediar financiar, in functie de conditiile pietei si in conformitate cu politicile si practicile lor de investitii si de creditare.
Suma totala a tuturor subimprumuturilor si leasingurilor acordate unui singur beneficiar nu va depasi un milion de dolari pentru alti beneficiari decat societatile de leasing si 4 milioane de dolari pentru societati de leasing. Plafonul pentru microimprumuturi este de 7.500 de dolari.

Fondurile trebuie epuizate inainte de 2007

Dragos Neacsu a precizat ca fondurile vor fi epuizate, cel mai probabil, inainte de 2007.
Directorul Unitatii de Management a programului, Rodica Hociota, a aratat ca intreaga suma a programului a fost contractata de intermediari, astfel incat pe acest stadiu al programului finantarile se pot obtine doar de la intermediarii deja selectati.