Nesiguranta cu privire la nivelul TVA, precum si prezenta virusului gripei aviare i-au determinat pe reprezentantii diviziei scandinave TUI sa anuleze programul turistic pentru Romania. Astfel, tara noastra va pierde in acest an aproximativ 8.000 de turisti, clienti fideli ai litoralului romanesc.
Reprezentantul TUI in Romania, Ciprian Popescu, a declarat ca decizia agentiei are la baza un cumul de cauze, printre care informatiile despre gripa aviara, nesiguranta cu privire la nivelul TVA si problemele cu care touroperatorul s-a confruntat in sezonul trecut. "Turistii stiau ca sezonul se deschide la 1 mai, dar cand au ajuns pe litoralul romanesc au descoperit ca statiunile se insufletesc mult mai tarziu. Asa ca, initial, TUI a vrut sa scurteze perioada de contract in acest an, apoi a aparut problema cu gripa aviara si situatia cu TVA", a mai spus Popescu, citat de Mediafax. El a explicat ca preturile pentru sezonul de vara sunt anuntate in strainatate inca din august-septembrie anul anterior. "Noi nu stiam nici in noiembrie ce TVA o sa avem in 2006 si implicit ce preturi sa anuntam pentru contracte", a mai spus reprezentantul TUI in Romania.
Pe de alta parte, din discutiile pe care oficialii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) le-au purtat cu reprezentantul TUI in Romania a reiesit ca principala cauza care a condus la aceasta hotarare a fost teama turistilor de gripa aviara, desi Romania nu a fost cea mai afectata tara, dupa cum ne-au declarat reprezentanti ai ANT. Potrivit ANT, decizia TUI care implica Romania nu este singulara, si asta pentru ca agentia a renuntat recent sa trimita circa 50.000 de turisti in Turcia si cauza a fost tot gripa aviara.

Imagine "neagra" pentru Romania

Aceasta decizie va avea urmari nu tocmai fericite asupra turismului romanesc. Mircea Draghici, secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ne-a declarat ieri ca, "daca un grup de importanta si notorietatea TUI renunta la o destinatie, informatia se raspandeste ca o bila neagra pentru o tara. Este foarte grav pentru ca vor afla si alti turisti care nu vin prin TUI, iar imaginea noastra va avea de suferit". Draghici ne-a explicat ca, probabil, Romania nu a mai intrat in catalogul lor din cauza incertitudinii legate de TVA. Trebuie spus ca, in cele mai multe cazuri, inca din mai se cer pachetele turistice pentru anul viitor.
Draghici a adaugat ca din aceasta cauza vom pierde mai multe circuite in tara, nu doar cele de pe Litoral.

Anulare recenta

Contractele cu TUI Scandinavia reprezinta 30% din vanzarile Danubius, respectiv circa 8.000 de turisti. Mai trebuie spus ca anul trecut statiunile de pe litoralul romanesc au atras 30.000 de turisti straini sositi prin intermediul TUI.
Directorul Agentiei Danubius a mai spus ca TUI Scandinavia a decis sa anuleze programul pentru Romania saptamana trecuta. "Este vorba de contractele pentru Mamaia, Neptun si pentru circuite in tara, respectiv patru curse charter din Suedia, Danemarca si Finlanda", a precizat Popescu, care este reprezentantul TUI in Romania.
Touroperatorul german a cumparat acum trei ani un pachet de actiuni reprezentand 70% din capitalul Danubius.
De asemenea, Ciprian Popescu a declarat ca nici inscrierile consemnate de TUI Germania nu arata prea bine, dar o decizie finala a acestei divizii va fi luata probabil dupa bursa internationala de la Berlin din martie.