Daca vrei sa cumperi o bijuterie in Romania ai 75% sanse ca produsul achizitionat sa provina din actiuni de contrabanda. Din totalul pietei autohtone de bijuterii, 75% il reprezinta comertul la negru. Astfel, piata de profil este din ce in ce mai sufocata de bijuteriile aduse prin contrabanda din tari precum Turcia.
Exista retele bine organizate care aduc direct pe tejgheaua vanzatorului bijuterii din aur in cantitati de sute de kilograme la fiecare transport. Acestea se vand in magazine la preturi care, vizibil pentru fiecare, nu pot contine nici un fel de taxe. Taxele sunt mai mari decat multe alte produse, respectiv 25% - accize si 19%- TVA.

6 tone - productia autohtona

Conform datelor PBR, in 2005, productia autohtona de bijuterii a fost de circa 6 tone, valoarea totala a pietei ridicandu-se la 1,2 miliarde de lei. Productia de bijuterii din aur este destinata in totalitate pietei interne, iar 50% din cea de argint este destinata exportului. Din tot ceea ce se vinde legal in Romania, circa 40% reprezinta productie autohtona, iar 60% reprezinta importuri. In prezent in Romania exista un numar de 3.200 firme in domeniu, cu peste 35.000 angajati. Dintre acestea circa 200 detin mijloace de productie cu o productivitate ridicata. Un producator de bijuterii de la noi este nevoit ca pentru autorizarea fiecarei operatiuni sa plateasca 500 de lei, iar multi dintre acestia au nevoie de toate operatiunile. Mai mult fiecare operatiune trebuie avizata anual. Operatorii romani folosesc ca materie prima aurul la schimb sau cel achizitionat din casele de amanet si, intr-o masura mult mai mica, cel prelucrat din lingouri sau cel granulat. Un operator pierde anual intre 2- 4 kilograme aur fin, in urma topirii materialelor din ce in ce mai slabe, pe care oamenii le dau la schimb si care au fost achizitionate de acestia de pe piata neagra. Reprezentantul bijutierilor considera ca ritmul mediu anual de crestere al pietei a fost de circa 10- 20%, in ultimii trei ani. In Romania nu exista in prezent nici o scoala care sa pregateasca bijutieri, spre deosebire de alte tari precum Ungaria, Rusia sau Germania. La nivel mondial, cel mai ridicat consum mediu de bijuterii pe locuitor este in Emiratele Arabe Unite de 33,68 grame, Turcia cu 15 grame, Italia cu 1,42 grame si Marea Britanie cu 1,22 grame. Consumul mediu in Romania este de 0,14 grame bijuterii anual.