Unitatile de profil din judet vor fi inchise de autoritatile veterinare din cauza deficientelor majore descoperite in procesul de productie. Masura nu va crea o criza de ulei pe piata galateana, fabricile de ulei beneficiind de suficienta materie prima pentru a compensa pierderea.

Presele de ulei din judet sint in buna masura depasite din punct de vedere tehnologic, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care majoritatea acestora isi va inchide portile pina la sfirsitul lui 2006. Seful Directiei pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Galati, dr. Iulian Dobrea, ne-a declarat ca 70% dintre ele vor disparea, o parte dintre detinatorii unor astfel de utilaje luind singuri decizia de a renunta la afacere. Altii, mai inventivi, au decis sa se reprofileze pe fabricarea uleiului de motor, in incercarea de a se mentine pe linia de plutire. "Vom verifica in continuare aceste unitati pentru a analiza daca respecta sau nu conditiile impuse de lege. Din punctul nostru de vedere ei pot produce ulei de motor atit timp cit produsul finit va fi etichetat corespunzator pentru a nu crea probleme", sustine dr. Iulian Dobrea.

Amenzi de mii de lei pentru contravenienti

Si in privinta unuia dintre produsele folosite la fabricarea uleiului de consum, soia, exista probleme. Acestea sint destul de serioase din moment ce ministerul de resort a decis sa imparta responsabilitatile intre doua institutii, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati ocupindu-se de cultivarea produsului, in timp ce DSVSA se va ocupa de depozitare. Multi producatori galateni care cultiva soia modificata genetic "uita" sa-i informeze pe cumparatori despre acest lucru, desi, conform noilor reglementari in domeniu, sint obligati sa ofere date despre produs. Exista chiar si persoane mai "inventive", care amesteca soia normala cu cea modificata genetic pentru a nu le fi afectate vinzarile. "Daca in urma analizelor se constata ca 0,9% din cantitatea de soia verificata este modificata genetic, atunci vinzatorii sint obligati sa eticheteze produsele, urmind sa mentioneze ca este vorba de soia modificata genetic", sustine seful Directiei pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Galati. Daca pina acum producatorii care calcau pe bec au scapat doar cu avertismente, pe viitor ei vor fi amendati cu pina la 10.000 de lei, iar marfa le va fi confiscata.