Astazi, incepe o noua etapa de evaluare pentru bancile si consortiile care au depus oferte de preluare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
ßapte dintre cele opt banci preselectate pentru a participa la privatizarea CEC au depus oferte neangajante pana la termenul limita, banca franceza Société Générale fiind singurul ofertant care s-a retras din cursa, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor. Bancile care continua cursa pentru preluarea CEC sunt Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank a€“ Holding A.G.; Dexia si Erste Bank.
çn comunicatul Ministerului Finantelor Publice se mai arata ca ofertele au fost deschise imediat dupa expirarea termenului, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a permite inceperea discutiilor si o noua etapa de evaluare incepand de astazi.
Bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC, prezentarea ofertelor finale angajante fiind preconizata pentru sfarsitul acestei luni.
Surse apropiate tranzactiei sustin ca pretul va reprezenta intre 70% si 90% din punctajul pentru departajarea investitorilor. Daca punctajul dintre prima clasata si institutia pozitionata pe locul doi indica o diferenta mai mica de 10%, atunci comisia de privatizare va solicita celor doi competitori sa-si imbunatateasca ofertele. CEC este a sasea banca din Romania in functie de valoarea activelor si detine cea mai mare retea teritoriala, de circa 1.400 de unitati. Banca a incheiat primele noua luni cu un profit net de trei milioane de lei (870.000 de euro), rezultat sustinut de cresterea soldului creditelor.