Acestia detin pachete reziduale de pana la zece actiuni. Intermediarii pe piata de capital nu accepta ordine de vanzare pe astfel de tranzactii pentru ca ar iesi in pierdere. Pe piata, detinerile micilor actionari valoreaza peste 77 de milioane de dolari.
Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia a avut pe ordinea de zi a sedintei adunarii generale extraordinare a actionarilor, desfasurata la sfarsitul lunii aprilie, o propunere privind rascumpararea pachetelor reziduale de cate zece actiuni de la micii investitori. Pentru ca nu s-a intrunit cvorumul de prezenta (doar 17,8% din totalul detinerilor), sedinta nu s-a mai tinut.
Totusi, propunerea pune in discutie un aspect interesant legat de micii actionari ai SIF Oltenia. Potrivit datelor furnizate de societate, exista aproximativ 7,8 milioane de mici actionari cu pachete reziduale de pana la zece actiuni, care reprezinta 13,31% din capitalul social al societatii de investitii financiare. In majoritate, acesti actionari nu participa la adunarile generale ale societatii si nu vin sa-si incaseze dividendele. Totusi, valoarea de piata a detinerilor micilor actionari este de peste 77 de milioane de dolari.
Brokerii nu accepta asemenea tranzactii
Mai putin important este daca SIF Oltenia decide sau nu sa cumpere aceste pachete de actiuni, cat faptul ca micii actionari nu au unde sa-si vanda detinerile. Majoritatea societatilor de servicii de investitii financiare, cele care intermediaza tranzactiile pe piata de capital, nu accepta sa preia astfel de ordine de vanzare, pentru ca ies in pierdere. "Noi mai acceptam asemenea tranzactii pentru ca aceia care vin aici sunt in general oameni batrani, care chiar au nevoie de acei bani. Dar societatea iese in pierdere la o astfel de tranzactie. Comisionul maxim pe care poate sa-l incaseze firma este de 8%. Adica, la un pret de 29.000 de lei pe actiune, un pachet rezidual de zece actiuni inseamna 290.000 de lei. Comisionul nostru ar fi de maximum 24.000 de lei. Aceasta, in conditiile in care tranzactia ne costa peste 40.000 de lei. Va dati seama ca daca ar veni in masa oameni pentru astfel de pachete am pierde foarte mult. Suntem societate comerciala si nu ne permitem acte de caritate", a declarat George Ciobanu, director INVEST TRUST Craiova, societate de servicii de investitii financiare. La randul sau, Cristinel Sandu Popescu, director VOLTINVEST SA Craiova, a precizat: "Nu acceptam asemenea tranzactii, pentru ca nu sunt profitabile. Mai mult iesim in pierdere. Cat sa castigi la zece actiuni? Noi platim taxe catre CNVM, BVB etc. Ne costa mai mult tranzactia decat castigam". Tudor Ciurezu, vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF 5 Oltenia, a precizat ca problema cumpararii actiunilor reziduale s-a discutat de mai mult timp si ca, desi propunerea a fost pe ordinea de zi, i se pare foarte greu de realizat. "Am vorbit inclusiv cu reprezentantii CNVM. Problema este ca acest lucru este foarte greu de indeplinit. Multi dintre ei probabil ca nici nu mai stiu ca sunt actionari. Apoi, nu au nimic de castigat daca le vand. Daca intentioneaza sa faca acest lucru, din banii castigati, scazand drumul si taxele, mai raman cu aproape nimic. Probabil ca prin aceasta propunere se intentiona sa fie redus capitalul social al societatii si sa se restranga numarul de actionari. Oricum, noi nu am prevazut in buget fonduri pentru rascumpararea de actiuni reziduale", a spus Ciurezu. In conditiile enuntate mai sus, majoritatea celor 7,8 milioane de mici actionari probabil ca vor ramane actionari pe viata, pentru ca si daca ar vrea nu ar avea cui sa-si vanda detinerile.