Aderarea va insemna pentru Romania, pe langa sarcinile care ne revin si conditiile pe care trebuie sa le respectam, alaturi de reglementarile si legile europene pe care trebuie sa le implementam, o infuzie de capital european. Cu alte cuvinte, milioane de euro vor lua drumul tarii noastre. Potrivit Guvernului, 7,1 miliarde de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala vor fi investiti in primii 7 ani dupa aderarea Romaniei la UE in dezvoltarea mediului rural.
Recent, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, preciza intr-o declaratie de presa ca banii europeni vor fi investiti pe patru axe de dezvoltare, iar sumele aferente primului an de dupa aderare se ridica la aproximativ 698 de milioane de euro. In 2007, vor intra in functiune 17 masuri de dezvoltare rurala, unele similare celor finantate prin SAPARD, si altele noi.
O linie de finantare se va indrepta catre axa 1 de dezvoltare, care se va concentra pe creare si modernizare de ferme, procesarea produselor agricole, sprijinirea grupurilor de producatori, infrastructura rurala, consiliere pentru fermieri. Pentru toate acestea vor fi alocate aproximativ 50% din sumele totale ale perioadei 2007-2013.
Circa 25% din bugetul anilor 2007-2013 se va indrepta catre axa 2 de dezvoltare, adica protejarea mediului. Vor fi finantate proiecte legate de agricultura ecologica, de sprijinirea fermelor din zonele cu handicapuri naturale (zonele montane), dar si proiecte de impaduriri de terenuri agricole si terenuri degradate.
Axa 3 de dezvoltare, careia ii va fi alocat aproximativ 22,5% din buget, se refera la dezvoltare rurala, prin crearea de microintreprinderi in mediul rural, circa 30.000, conform estimarilor in perioada de 7 ani dupa aderare.
Vor mai fi finantate activitatile de promovare a agroturismului sau a mestesugurilor, renovarea satelor sau protejarea patrimoniului cultural al mediului rural romanesc.
In fine, catre axa 4 de dezvoltare se vor duce circa 2,5% din intreg bugetul pe 2007-2013 si se vor finanta investitiile in resursa umana de la tara. (M.C.I.)