Sapte mii de tineri din judetul Galati care au implinit 18 ani si nu mai au dreptul la alocatie asteapta o modificare legislativa care le da dreptul sa ia banii de la stat pana isi termina scoala. Acestia se vor adauga celor 110.000 deja existenti in evidente.

Conducerea Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) a facut cunoscut ca, ieri dimineata, a avut o discutie cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, tocmai pe acest subiect. "Din informatiile pe care le-am primit de la ministrul Muncii, Paul Pacuraru, au fost aprobate modificarile Ordonantei de acordare a alocatiilor. Acestea se refera chiar la situatia celor care au implinit varsta de 18 ani, urmeaza o forma de invatamant, dar au fost scosi de la plata alocatiei. Aprobarea s-a facut la Comisia de Munca din cadrul Camerei Deputatilor, sigur, mai sunt detalii tehnice pe care inca nu le cunoastem, dar cu siguranta si cei 7.000 de tineri care au fost scosi din baza de date vor lua bani de la stat", a declarat directorul DMPS Galati, Niculina Olimpia Ralea.

Abandonul scolar monitorizat si raportat de diriginti

Legea care se refera la acordarea alocatiilor scolare a fost modificata, drept pentru care atat micutii pana in 7 ani, cat si elevii isi primesc banii fie prin mandate postale, fie le sunt virati in conturile bancare, in ambele situatii insa, sumele sunt achitate de catre Directia de Munca.

Acelasi act normativ a stipulat faptul ca cei care au trecut de 18 ani vor fi scosi de la plata alocatiilor, in ciuda faptului ca urmeaza cursurile unei scoli. Directorul DMPS Galati a spus ca decizia care s-a luat la centru a pornit si de la nemultumirile celor aflati in aceasta situatie. "Un lucru este cert, prin actuala modalitate de plata, noi nu putem controla fenomenul abandonului scolar. De aceea am convenit cu Inspectoratul Scolar sa colaboram, astfel prin intermediul dirigintilor putem afla cati dintre cei 7.000 de tineri abandoneaza cursurile scolare. Conform datelor furnizate de dumnealor, noi ii vom scoate din baza de date pe cei aflati in astfel de situatii", a punctat Niculina Olimpia Ralea.