Licitatia pentru inchirierea plajelor a devenit samburele de scandal dintre hotelieri si institutiile abilitate in procesul de inchiriere. Asociatia Patronala Mamaia, reprezentata prin circa 80% dintre hotelierii din statiune, este nemultumita de modul in care Ministerul Mediului si DADL au atribuit portiuni de plaja unor agenti care nu au nici o treaba cu turismul. "Plaja este un bun public, de interes national. Nu se poate face nici o ingradire. Prin lege, oricine poate participa", ne-a declarat ieri Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL. El este convins ca hotelurile din Mamaia nu vor fi inchise de 1 Mai. "Nu cred ca vor pune in practica amenintarea pentru ca ar insemna sa piarda bani. La fel cum nu cred ca isi vor muta afacerile in Bulgaria, dupa cum au declarat la conferinta de presa organizata recent", ne-a spus Anton.

Hotelierii acuza

La randul lor, reprezentantii Asociatiei din Mamaia au acuzat ca autoritatile implicate in inchirierea plajelor au incalcat prevederile Legii nr. 520/ 2003, privind transparenta decizionala in administratia publica. Din aceasta cauza, Asociatia a depus o actiune in instanta pentru anularea ordinului ministrului Mediului care sta la baza organizarii licitatiei. Insa, "dupa ce le-a fost respinsa cererea, hotelierii au facut recurs", a adaugat Catalin Anton.
Ei au mai acuzat ca la Cap Aurora, unul dintre locurile licitate, au facut foarte multe investitii, iar in conditiile de fata poate participa oricine la licitatie. "Paradoxal, nu s-a depus nici o oferta pentru Cap Aurora, care va fi din nou scoasa la licitatie la 27 aprilie", ne-a mai explicat purtatorul de cuvant al DADL. De asemenea, au mai ramas pe dinafara si Mamaia VI, Mamaia VII, Eforie Nord I si sectorul Neptun I.
Agentii economici care vor fi desemnati castigatori vor avea mai multe obligatii. "Fiecare agent vine cu un plan de investitii pe mai multi ani. Pe plaja nu vor exista decat constructii demontabile. Pot fi scene pentru discoteci, baruri, precum si terenuri de volei sau de fotbal", a mai spus Catalin Anton. Totodata, spatiul trebuie igienizat zilnic.
Foarte important de retinut pentru turisti: taxarea pe plaja este interzisa prin lege.