Angajatorii din sase state ale Uniunii Europene (UE) ofera 614 locuri de munca pentru lucratorii romani, prin reteaua Eures, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Firmele din Republica Ceha au disponibile 255 de locuri de munca pentru muncitorii romani, cele din Slovacia - 107, Letonia - 100, Ungaria - 70 si Spania - 15. Cele mai multe ocupatii solicitate de angajatorii straini sint din constructii, agricultura, transport, industria prelucratoare, IT.

Eures este o retea din care face parte si ANOFM, odata cu aderarea Romaniei la UE, si care a fost creata pentru a facilita libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European, inclusiv in Elvetia.

Principalele obiective ale Eures sint informarea, consilierea si indrumarea potentialilor lucratori mobili asupra oportunitatilor de angajare, ca si asupra conditiilor de munca si de viata din spatiul economic european si asistarea angajatorilor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari.

Pentru atingerea acestor obiective la nivelul fiecarei agentii teritoriale de ocupare exista cite un consilier Eures, ale carui coordonate pot fi gasite pe pagina de Internet. Rolul consilierilor este de a media relatia dintre angajatorii romani, dar si straini, dornici sa recruteze forta de munca.