In Banie se va construi, din fonduri europene nerambursabile, un "Centru de sprijin al IMM-urilor si institutelor de cercetare si inovare", investitie cu o valoare totala de 4.162.698 de lei. Proiectul se va derula in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1, insa municipalitatea va suporta 50 la suta din cheltuielile eligibile, toate cheltuielile neeligibile si TVA-ul aferent acestora. TVA-ul pentru cheltuielile eligibile va fi recuperat ulterior de la bugetul de stat.
Din cei aproape un milion de euro necesari finalizarii proiectului, in jur de 600.000 de euro vor veni de la bugetul local. In sedinta ordinara de astazi, consilierii locali vor aproba cererea de finantare, studiul de fezabilitate al investitiei si suportarea contributiilor din resursele proprii ale primariei, dupa care proiectul va fi depus pentru verificarea conformitatii si eligibilitatii.

Zece birouri si o sala de prezentari

Cladirea care va gazdui acest centru se va construi pe locul fostului Targ Romanesti, acolo unde se lucreaza deja la Centrul Multifunctional si unde vor mai fi amplasate alte doua centre mai mici, tot cu destinatie de afaceri: Business Center Sud Craiova (proiect depus la 31 octombrie si aflat in faza verificarii conformitatii administrative si a eligibilitatii) si Centrul de Excelenta in Afaceri (proiect depus la 24 iunie si aflat in etapa de evaluare tehnico-financiara).
Centrul de sprijin al IMM-urilor si institutelor de cercetare si inovare va avea un regim de inaltime P+1, o suprafata construita de 511 metri patrati si o suprafata desfasurata de 1.003 mp. La parter va fi o sala pentru prezentari de 77 mp si patru birouri cu suprafete intre 20 si 40 mp, in timp ce la etaj se vor afla sase birouri mai mari (intre 41 si 58 mp).
In cererea de finantare se mentioneaza ca tariful de inchiriere pe metrul patrat de spatiu de birouri este de opt euro pe luna, in acest pret fiind incluse toate utilitatile si serviciile de intretinere. "Este un nivel sensibil sub cel al ofertei existente pe piata din Craiova. Fiind un centru de afaceri mic, ocupat de firme foarte mici, nu ar avea sens montarea de contoare, repartitoare de caldura in fiecare camera si nici tinerea unei evidente de folosire a salii de prezentari", se arata in cererea de finantare, in care se mai precizeaza ca acest centru va deveni operational din al doilea an al proiectului.
Cu cele patru centre de afaceri care se vor construi in cartierul 1 Mai, cu Centrul expozitional transfrontalier al Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj si cu Incubatorul transfrontalier si tehnologic de afaceri din zona Aeroportului, deja existente, Craiova va deveni un oras al afacerilor. Problema este ca zona nu ofera in prezent prea multe posibilitati de afaceri, iar cel mai bun exemplu este Incubatorul, care, la mai bine de un an de la inaugurare, duce inca lipsa de clienti, desi chiriile sunt modice.