Inceperea reabilitarii si modernizarii retelei de apa si canalizare din Galati, lucrari care urmeaza sa fie executate din fonduri europene, este inca impiedicata de problemele legate de costuri aparute in negocierea contractului dintre consortiul de firme care a castigat licitatia si reprezentantii Uniunii Europene. Practic, desi tratativele au inceput inca de acum cateva luni, contractul nu a fost semnat deoarece pretul solicitat de consortiul de firma portugheza si firma Vega 93 SRL nu a fost acceptat de oficialii europeni.

Reamintim ca punerea in practica a programului ISPA presupune alocarea sumei de 60 de milioane de euro pentru executarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a retelei de apa si canalizare in timp ce contributia municipalitatii este de 18 milioane de euro. Desi primarul Dumitru Nicolae anunta, in urma cu 2 luni, ca lucrarile vor incepe in cel mai scurt timp, prima strada care urmeaza sa intre in focul reabilitarilor fiind Traian, acest lucru nu s-a intamplat, edilul sef al urbei declarand ulterior ca tergiversarea parafarii contractului se datoreaza reprezentantilor Uniunii Europene.

Directorul general al Apa Canal, Marin Costel, ne-a declarat ca diferenta de pret, care constituie inca un impediment in semnarea contractului, este de 20 de milioane de euro, aceasta reprezentand suma solicitata suplimentar de constructori pentru executarea lucrarilor. "Nu se stie cine va trebui sa plateasca aceasta diferenta de pret. Nu cred ca o va suporta Consiliul Local, care deja a aprobat contractarea unui imprumut in valoare de 18 milioane de euro necesar pentru asigurarea cofinantarii executarii lucrarilor", ne-a declarat directorul general al Apa Canal, Marin Costel.

Data punerii in practica a programului ISPA, care ar urma sa rezolve problema strazilor fara apa si canalizare, ramane inca o necunoscuta, desi lucrarile ar fi trebuit sa inceapa teoretic inca de acum cateva luni de zile.